Drottning under 40 år

Kungaparets hund Brandy ser lite undrande på Maria Gunnarsson under den trivsamma intervjun med matte, Drottning Silvia. Foto: Erik Gunnarsson
Textstorlek:

Att få komma in i kungaparets privata vardagsrum är få förunnat. Därför kändes det extra speciellt när författarparet Maria och Erik Gunnarsson gavs tillträde för en intervju med Drottning Silvia.

Det var förra året, 2015, som det lilla landsortsföretaget Bild och Kultur i Skyllberg fick hovets uppdrag att under tre år sammanställa och ge ut årsboken, Det kungliga året.

Nu ligger boken för 2016 med sina 88 sidor tryckt och klar på bokhandelsdiskarna.

Urvalet har som alltid varit svårt. Det händer så mycket inom kungafamiljen under ett år, både privat och med alla officiella uppdrag de bevistat.

– Jag lärde mig så mycket första året, vilket jag haft stor hjälp av inför årets bok, förklarar Maria Gunnarsson.

Maria framhåller att det gångna året har varit ett kul och intensivt år med många positiva händelser.

– Kungafamiljens medlemmar står för så mycket bra i en svajig tid. De besöker inte bara de bemedlade, utan finns med överallt, menar Maria.

År 2016 har också varit ett kungligt superår på flera sätt. Kung Carl XVI Gustaf fyllde 70 år, kungaparet har firat 40-årig bröllopsdag vilket också innebär att Drottning Silvia jubilerat som drottning i 40 år. Bara för att nämna några av de familjära tilldragelserna under året.

När skribenten Maria Gunnarsson tillsammans med maken Erik diskuterade upplägget av årets bok kändes det angeläget att få en unik intervju med drottningen. Om hur det var att komma till Sverige, bli svensk och dessutom drottning.

– Oftast skildras hon bara som mor, farmor och mormor. Men hon gör så mycket mer, engagerar sig och brinner för svåra frågor inte minst när det gäller barn och ungdomar, påpekar Maria.

Intervjun skulle ske på Öland under pingsthelgen i samband med att utställningen ”Kungliga stolar under 200 år” skulle visas på Solliden.

– När vi förra året fick uppdraget att göra böckerna så träffade vi ju kungaparet. Nu var jag väldigt förväntansfull. Vilken chans och möjlighet att få ställa frågor direkt till drottningen.

Innan resan ringde kungens adjutant och meddelade att Maria och Erik (som fotograf) skulle få tio! minuter tillsammans med drottningen på serveringen Kaffetorpet som ligger utanför slottsgrindarna.

– Jag måste ha låtit väldigt snopen, för då frågade han vad jag hade väntat mig.

Maria uttryckte att hon förstås var glad över den tid hon fick, men tänkte inom sig att det var en väl kort stund att avhandla drottningens 40 år.

Någon dag senare ringde adjutanten och medgav 45 minuter. Desto mer överraskande i positiv mening blev dock nästa besked:

– Hovets informationschef hörde av sig och kungaparet hade då bestämt att intervjun skulle göras inne på slottet i kungaparets privata vardagsrum.

Givetvis lite omtumlande men spännande och något som satte extra krydda på möjligheten att i hemmamiljö komma ”närmare” drottningen.

– Det kändes väldigt speciellt, det är ju deras hem. En känsla av att vi fick vara med om något unikt, menar Maria.

Så stod de där i ösregnet, väl förberedda och redo att kliva över tröskeln in i kungaparets privata sfär.

– Kliv på, drottningen kommer snart, hälsade kungen, och nerför trappan med raska steg kom så Drottning Silvia.

Maria berättar att vardagsrummet var möblerat med elegant 70-tals inredning, med stormönstrad soffa i grönt, helt i stil med de grönfärgade väggarna.

Upplägget var inriktat på att fokusera texten på drottningens officiella arbete, och berätta om de stora frågorna, både nationellt som globalt. som hon brinner för och som hon driver med stor kunskap och stark energi.

I boken kan ni förstås läsa mer om drottningens svar om sitt engagemang.

– Hon står upp och vågar ta diskussionerna. jag upplevde henne också som kvick och klurig i sina svar. På min fråga om drottningen har chans till frihet svarade hon blixtsnabbt, ”menar du frihet eller spontanitet”. Något att tänka till kring.

Maria upplevde drottningen som lättintervjuad. Van att svara på frågor förstås, och mötet blev till ett lättsamt och trevligt samtal:

– Jag kände förstås en stor respekt, men samtidigt var hon en vanlig människa. Det är en bestående känsla efter besöket. Vi skrattade mycket också. Allt har förstås inte varit allvarligt under de 40 åren.

Man brukar säga att tiden går fort när man har trevligt, och de 45 minuter som avsatts blev till slut en och en halv timme.

Hade dina frågor tagit slut då?

– Nä, kungen kom in och undrade om det inte var dags. Han började nog bli hungrig, gissar Maria Gunnarsson.

Boken innehåller förstås en lång rad av artiklar förutom intervjun med drottningen, och har text både på svenska och engelska.