DIF klarade kontraktet

Jublet visste inga gränser i Degerfors omklädningsrum, när kontraktet äntligen var säkrat. I mitten i blå tröja syns tränare Jonas Lindskog. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Det jublades friskt på Stora Valla i lördags, trots att Degerfors i matchen mot Syrianska hade släppt en tvåmålsledning till 3-3. Men nytt kontrakt i superettan var grejat och alla rödvita supportrar kan andas ut, med en match kvar att spela.

Drabbningen på Stora Valla hade två vinnare. Degerfors som alltså grejade den poäng som räckte för att få spela i nästa års superettan. Och Syrianska som greppade det sista halmstrået för att slippa kvala för att få vara kvar i serien.

Eftersom det andra Södertäljelaget Assyriska också slog Värnamo så räcker det om Syrianska vinner den sista matchen mot Gais hemma, men då måste Värnamo förlora mot Varberg. Det blir alltså fortsatt dramatik i superettan på lördag, men där Degerfors lugnt kan åka till Täby för att möta Frej.

– Vi ska kolla hur många spelare vi har tillgängliga till den matchen, det börjar bli ont om folk. Idag gick två spelare sönder på uppvärmningen och en av våra spelare åkte sedan på en rejäl blåtira, sade Jonas Lindskog, som tillsammans med Stefan Jacobsson tog över efter Patrik Werner tidigare i år.

Det här var väl skönaste 3-3-matchen någonsin?

– Ja verkligen. Det var en tuff andra halvlek givetvis, med en man kort. Men moral, hårt jobb och en jättebra första halvlek gjorde att vi klarade det. Det var grymt, faktiskt.

Emil Johansson och Spetim Hasani, två väldigt betydelsefulla spelare, tvingades alltså sitta på bänken och se sina lagkamrater ta sig an ett taggat Syrianska. Men då fick andra kliva fram istället.

En av dessa var Admir Catovic, som redan i den åttonde matchminuten kunde ordna 1-0 genom ett bra skott över målvakten. Admir som annars bara hade gjort tio matcher förut i år. Han hade dessutom haft flera andra bra lägen i matchen och fixade också straffen i den 39 minuten. Där var Amor Layouni säker från elva meter och ordnade ställningen till 2-1.

För Syrianskas Mattias Mete hade bara två minuter innan sprungit ifrån Degerforsförsvaret och placerat in 1-1, bakom annars utmärkte målvakten Oscar Klas-son. Hans spelskicklighet mellan stolparna skulle särskilt visa sig i den andra halvleken.

I paus fick Länsposten möjlighet att gå ner i läktarens katakomber och besöka det berömda Kafé Skitiga Bullen. Det namnet kom till efter en artikel av Expressens Mats Olsson för ett antal år sedan.

– Det finns även en bok om Skitiga Bullen, som skrevs av Jan-Eric Bohm för tio år sedan, upplyste Bengt Hagström, materialansvarig under många år.

Skitiga Bullen på Stora Valla har funnits som begrepp sedan 1990 och egentligen är det ett litet kyffe som materialförvaltarna viker och förvarar tvätten i. Det är alltså inget officiellt kafé för publik och supportrar. Här finns inga fikabord utan det är ståplats som gäller, trångt och gemytligt. På väggarna hänger 360 bilder inte bara på legendariska spelare som varit på besök, utan här finns även landshövdingar och andra kändisar.

Bengt visade mig några av dem. Bland annat Ronald Åhman, som i sin nyutkomna bok om fotbollsarenor ägnat ett kapitel om Skitiga Bullen.

Det här känns som hjärtat av Stora Valla, här finns själen i Degerfors IF. Det måste vara ett av de mest opretentiösa fikarummen som finns i Idrottssverige. Men här trivs folk, om det så är sjukvårdspersonal, mediafolk eller matchkontrollanter från Svenska Fotbollförbundet.

– Jag åker ända från Borlänge idag för att vara kontrollant på denna match, sade Ann-Louise Ebberstein. Det är mest säkerheten som kollas.

– Jag har en annan fast tjänst, det här är bara ett extraarbete för mig.

Man måste ha ett stort fotbollsintresse för att som matchdelegat ägna så mycket tid åt fotbollen, men så har Ann-Louise också spelat 500 matcher på hög nivå i svenska seriesystemet. Hon är en av två kvinnliga matchdelegater, där resten (28) är män.

Den andra halvleken var bara sju minuter gammal då matchbilden förändrades. Degerforsaren Amor Layouni åkte på sin andra varning och blev därmed utvisad. Men trots det lyckades Chistoffer Wiktorsson ändå skyffla in 3-1 efter en hörna.

Men sedan skulle Syrianskas press tillta, en offensiv som skulle ge resultat, även om det dröjde till matchens sista sekunder. Då kunde Mattias Mete återigen näta, vilket betydde 3-3, till stort jubel i det Syrianska lägret.

Strax efter var det dock Degerfors som fick glädjas mest, då slutsignalen ljöd och man hade fixat nytt kontrakt.