Boris och Gladys till stan

Boris René som gästartist hos Afro-Dite bestående av Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Jessica Folker.​
Textstorlek:

Den 5 november återvänder Boris René och Gladys del Pilar till hemstaden Örebro. De gör det tillsammans med scenkompisarna Blossom Tainton och Jessica Folcker, i showen ”The music of Motown featuring Afro-Dite”.

Den aktuella lördagen blir det mycket glitter och glamour i en tempofylld show, med odödliga soulhits. Det har gjorts mycket kring Motownmusiken och denna show är inte att förväxla med musikalen Motown som gått i både New York och London.

Motown är en sammandragning av Motortown, som kommer av att musikbolaget Tamla Motown bildades i motorstaden Detroit 1959. Det var det första musikbolag som helt ägdes av afro-amerikaner och vars stall uteslutande innehöll mörkhyade artister.

Man skulle rada upp hits efter hits efter den första storsäljaren ”Please Mr. Postman” framförd av den kvinnliga gruppen The Marvelettes. Och detta var bara början.

Gruppen Afro-Dite slog igenom 2002 när Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Kayo vann Melodifestivalen. Förra hösten satte Dröse & Norberg upp en show med de tre på Behrns i Stockholm som pågick i en månad. Nu är det så dags för en hel turné, med premiär i Örebro den 5 november. LP har pratat med före detta örebroaren Gladys del Pilar.

Hur skiljer sig denna version mot förra årets?

– Det är några förändringar faktiskt. Kayo är utbytt mot Jessica Folcker, och även några nya i kören. Och det ska bli jätteroligt att få jobba ihop med en annan örebroare, Boris René, som kommer delta i ett antal föreställningar under turnén.

Vad betyder Motown för dig?

– Jag är delvis uppväxt med det, förutom de första Motown-åren då. Och den fantastiska musiken har verkligen inspirerat mig och säkert många andra musiker.

Har du någon favoritartist?

– I showen sjunger jag en låt av Etta James och hon har påverkat mig i karriären. Men även Marvin Gaye och min namne Gladys Knight.

Vi frågade Boris René:

Hur känns det att få göra turnépremiär på hemmaplan?

– Det ska bli riktigt kul, just också för att jag är härifrån Örebro. Jag har hört att några av kompisarna ska komma och titta. Det är första gången som jag är ute på turné, så det ska bli jätteroligt.

Du har lagt fotbollskarriären på hyllan. Hur känns det att nu helt fokusera på sången?

– Det känns skönt. Jag har haft mycket kul med fotbollen, men efter genombrottet i Mellon var man nog lite splittrad. Det är ett beslut som växt fram och jag känner mig nöjd med det nu.

Hur har du vuxit upp med Motownmusik?

– Det är väl främst genom Michael Jackson och han inspirerade mig mycket som barn. Jag lyssnade också mycket på Stevie Wonder och James Brown.

– Favoritlåtar? Ja, då säger jag ”Billie Jean” och ”Signed, sealed, delivered”. Vidare James Browns ”The Popcorn” och ”Papa´s got a brand new bag”.