Kvinnor träffas i nätverket Jaqt

Textstorlek:

Att jaga med hund och att få tillfälle att öva skytte är två inslag de kvinnliga jägarna i nätverket Jaqt:s Askersundskrets vill lära mer om.
Men även passning samt styckning av vilt står högt upp på önskelistan.

Jaqt, Jagande aktiva kvinnor i tiden, är ett nätverk för kvinnliga jägare. Syftet inom nätverket är bland annat att locka fler till att jaga och att öka acceptansen för kvinnligt deltagande under jakten.

Nyligen bjöd Svenska Jägareförbundets Askersundskrets in till en träff riktade till kvinnliga jägare från södra delen av länet.

Ett 15-tal aktiva, eller enbart intresserade, kvinnor dök upp för att få information och lämna önskemål om framtida aktiviteter.

Sara Jansson, Jaqt-ansvarig i Askersund, tog jägarexamen 2007 och har således jagat i nio år. Då företrädevis på jaktmarker runt Skyllberg.

– Jag har blivit mer och mer intresserad av jakt med hund och hemma har vi en korsning av Jämthund och Lajka som är sex år, berättade hon.

Liksom många av de andra kvinnorna som deltog i träffen så vill Sara lära sig mer om jakt med hund. Kurser med praktiskt utövande stod högt upp på önskelistan.

– Men det som driver mig med jakt är hela upplevelsen. Naturen, spänningen och egentid att komma ut i skogen, men också att få dela intresset med min man, förklarade Sara.

Hon menar också att det finns fördelar med att ha ett kvinnligt nätverk:

– Jag har inget problem med att jaga med män, jag känner mig accepterad. Men det är kul att träffa tjejer med samma intresse. Jag träffar ju inte så många av dem ute i skogen.

Linda A Larsson tog jägarexamen för tre år sedan:

– Jag och min svägerska ville ta jägarexamen. Vi blev ett gäng som startade en studiecirkel och efter den tog vi examen.

Eftersom det i familjen finns jakthundar så vill Linda även vara med dem i skogen. Just nu håller de på att jaga in en unghund av rasen terrier.

– Jag tycker definitivt att det är viktigt med ett kvinnligt nätverk där man kan skapa bekantskaper med kvinnliga jägare i närområdet, menar Linda.

Men man behöver inte ha tidiga erfarenheter bakåt i familjeleden för att jaktintresset ska tändas.

– Jag har aldrig deltagit i nån jakt eller haft jakt i familjen, berättade Marita Westman.

Hennes sambos svärdotter Maria ville ta jägarexmen och Marita hakade på.

– Nu har jag fått lära mig om skog och natur och skyttet är jätteroligt. Allt är så nytt så jag känner att jag vill lära och göra allt, utbrast Marita.

Anki Bergqvist som är länsansvarig för nätverket Jaqt fanns med på träffen och kunde bland annat berätta att det i dag finns runt 350 kvinnor i länet som är medlemmar i jägareförbundet.

– Sen varierar förstås deltagarantalet på de aktiviteter vi anordnar, påpekade hon.

Anki gav en kort presentation om sig själv och hennes erfarenheter av jakt och de arbetsuppgifter hon haft, bland annat för jägareförbundet.

– Jag älskar allt som har med jakt att göra, och jag gillar helheten Att organisera jakter och att få delta i viltförvaltningen.

Och när svaren från frågeformuläret som kvinnorna fyllt i presenterades så visade det sig att det fanns en samstämmighet i vad som känns viktigast för de kvinnliga jägarna.

Hundar och olika former av social samvaro var det som låg kvinnorna närmast.

När det gällde att förkovra sig fanns ett intresse som spände över allt som jägaren kan komma i kontakt med.

Att öva upp skjutförmågan, att utbildas i gps-hantering och att kunna köra fyrhjuling för att dra fram fällt vilt var några exempel.

Men även att ta hand om viltet efter skottet, med passning (urtagning) och senare styckning, var också sådant som kvinnorna framhöll som viktiga kunskaper.

En del av förslagen på aktiviteter kommer säkerligen att bli aktuella, och då kanske på Skogaholm Jakts marker i Skogaholm.