Sommarfest vid Snarve

Barfotavisan kräver bara fötter tyckte Åsa Karlson, en i Systrarna K. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

LEKEBERG Ett par gånger om året samlas hembygdsvänner i Kaplansgården Snarve i utkanten av Fjugesta. I söndags firades gudstjänst och till det underhållning med Systrarna K.

Under några eftermiddagstimmar i söndags samlades besökare i trädgården vid den gamla Kaplansgården i Snarve. Att bjuda in till ekumenisk gudstjänst är ett återkommande arrangemang mellan Västernärkes hembygdsföreningen, Edsbergs församling och frikyrkorna i Lekeberg.

Efter en regnig morgon blåste de tunga regnmolnen bort. När den gamla klockan på en flygelbyggnad vid Snarve Kaplansgård ringde in till gudstjänst i trädgården, ja då hade solen trängt igenom molnen och värmde skönt.

Flaggan var hissad och getingarna surrade. De drygt 60 personerna som kommit, upplevde att det fortfarande var sommar.

Sedan hembygdsföreningens representant Rolf Jansson hälsat alla välkomna inleddes gudstjänsten där Pelle Svedverg, diakon i Edsbergs församling, Tomas Sandin, pastor i Lekebergskyrkan samt kantor Birgitta Samuelsson Fhager medverkade.

Psalmen ”De blomster som i marken bor” inledde gudstjänsten. Bibeltexter lästes och Pelle Svedberg höll bland annat en betraktelse om medmänsklighet.

Vid en utegudstjänst kan allt hända. När Tomas Sandin bad förbönen, hördes plötsligt ett ljud från himlen. Det var en flock tranor som flög över gården på sin väg söderut.

Inne i Kaplansgården serverades kaffe med hembakat bröd och lotterier såldes, innan det var dags för dagens underhållning. Det var Systrarna K, Åsa och Karin Karlson, från Åmmeberg och Zinkgruvan som sjöng och tog publiken med i allsång.

I år firar systrarna 15-årsjubileum. De började sin sångarbana tillsammans i mars 2001 och då hade de 18 låtar på sin repertoar. Idag har de 500.

De är också ute och uppträder för barn med ”En svängom i Astrid Lindgren värld” och ”Trulle och Trulsa”. Två troll som lär barn räkna och stava, bland annat.

Åsa och Karin bjöd på många kända och älskade sånger av bland andra Ted Gärdestad, Mats Paulsson, Lasse Berghagen med flera. Som avslutning blev det några önskesånger och vad önskades, jo Närkes nationalsång ”Tess lördan” av Jeremias
i Tröstlösa. Nu fanns den inte med på tjejernas repertoar, men med duktig publik gick det bra ändå. Dagen avslutades med dragning på lotteriet.

Kaplansgården Snarve är en mycket gammal gård som, sedan någon gång på 1990-talet, tillhört Västernärkes hembygdsförening, men har tidigare legat under Riseberga klosters ägor.

År 1655 skänktes gården till Edsbergs socken av ägarinnan till Riseberga gård. Det har varit en allmän gård och fram till 1917 bodde komministrarna i Edsbergs pastorat där.

På gården finns förutom prästbostaden en flygelbyggnad som är inredd till ett enkelt gårdsmuseum och en bagarstuga. Tidigare fanns även en ladugård på platsen. Några gånger varje år används gården då en del sammankomster hålls. En av dem är friluftsgudstjänster. I söndags var det den sista sammankomsten för året. Västernärkes hembygdsförening har i övrigt sina arrangemang vid hembygdsgården Högan och närmast på programmet står Kulturarvsdagen söndagen den 11 september.

Temat är ”Tidens rörelse”. Lördagen den 17 september blir det en kyrkogårdsvandring i Knista med Bo Liljenskog. Vandringen avslutas med helgmålsbön och servering.

En årligen återkommande tradition inom Västernärkes hembygdsförening är att fira Brigidadagen, så även i år. Lördagen den 22 oktober samlas man i Lannamässen där Solveig och Sören Klingnéus berättar om styvmorsviolerna från Lanna. En dold barnmorskeverksamhet. Kvällen avslutas med servering.

Arkivens dag är också ett återkommande arrangemang. Årets tema är ” Välkommen hem”. Denna träff uppmärksammas i Västernärkes hembygdsförenings arkiv inne i Fjugesta, lördagen den 12 november.

Onsdagen den 16 november anordnas en bygdeafton i Kräcklingegården då arkivarie Håkan Henriksson kommer och temat är, ” Läcka kommer på farkosten”. När en kräcklingebo höll på att dränka landets historia. Detta är ett samarbete med Kräcklingebygdens vänner.

En vecka senare, onsdagen den 23 november är det vetenskapspub på Sparbanksbörsen. Rolf Jansson berättar om Fjugestafotografen Sophie Janson och hennes liv i bilder. En resa i en fotoskatt med totalt 50 000 unika bilder från Västernärke. Arrangemanget görs i samarbete med Lekebergs revysällskap.

Söndagen den 27 november deltar hembygdsföreningen på julmarknaden som anordnas på Linden i Fjugesta. Årets verksamhet lider i november mot sitt slut. Ett nytt verksamhetsår står för dörren med nya programpunkter och sammankomster.