På Ing-Maries kolonilotter frodas många olika växter

Dags för Ing-Marie Hegefors att plocka röda vinbär. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

LINDESBERG Att påta i jorden och se frön växa upp, är ett rent nöje för Ing-Marie Hegefors. På hennes kolonilott växer både grönsaker, bär och örter.

Det är en strålande varm sommardag och jag står mitt i en grönskande oas.

Här växer allt högt och frodigt. Har kommit till Ing-Marie Hegefors och sambon Roland Johanssons kolonilott i utkanten av Lindesberg.

Det är Libo som hyr ut odlingslotterna i Dalfallet. Området ligger vackert inbäddat bland ädellövräd och andra träd.

En stor fläder har blommat över, men den har varit översållad med blommor och av dem gör Ing-Marie saft.

– Jag är född på landet och har nog alltid tyckt om att odla, säger Ing-Marie som bor i en lägenhet i Lindesberg. Hon är född i Ludvika, men flyttade därifrån när hon var sju år.

När man bor i lägenhet finns inte så mycket att odla på, så Ing-Marie har skaffat kolonilott i utkanten av Lindesberg.

Här tillbringar familjen och de båda hundarna mycket tid med att så, sätta, rensa och se hur allt växer och frodas.

På koloniområdet finns 18 odlingslotter och Ing-Marie har inte bara en odlingslott, nej hon har fyra stycken. Alla är fyllda med grönsaker, bärbuskar, örter och även blommor.

Det är en fröjd att gå omkring här och se hur allt växer och bär frukt. Det mesta som odlas går att äta och på hösten skördas allt för att ätas under vintern. Frysar och förråd fylls med läckerheter från den egna odlingen.

Här växer dill, bönor av olika slag, som vaxbönor, både höga och låga. Ärtor, rödbetor, rabarber, gräslök, sallad, bärbuskar, hallon, svarta och röda vinbär, amerikanska blåbär och oregano, som fjärilar älskar. När allt är skördat på hösten, ja då börjar planeringen för nästa års sådd.

Redan i januari eller februari börjar Ing-Marie fundera över vad hon ska odla. Även om hon tar fröer så beställer hon även en del nya spännande växter.

Nu är det inte bara att odla nyttoväxter och blommor som intresserar Ing-Marie och Roland. Nej, de är ofta ute i naturen med kikare eftersom de är intresserade ornitologer.