Hantverkare, musik och dans under Tivedsdagen

Christer och Christina Folkesson kommer att underhålla från scenen. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

DAMMTORP TIVEDEN På söndag kommer troligen bilköerna att ringla upp till Dammtorp i Tiveden. Det brukar nämligen vara så under Tivedsdagen.
I år blir det underhållning med Christina och Christer Folkesson, som sjunger allt från Lapp-Lisa till Beatles.

Den årliga Tivedsdagen vid hembygdsgården Dammtorp har under de år den hållits lockat allt fler besökare.

Besökarna brukar komma och gå under hela dagen. Mängder med aktiviteter pågår hela tiden ute på gårdstunet. Där bjuds det bland annat underhållning, hantverk, förtäring och lotterier.

Arrangemanget inleds klockan 10 med inblåsning och toner ur en riktig näverlur. När hembygdsföreningens ordförande Ulla Carlsson hälsat välkommen intar gruppen Tivedspöjkera scenen och framför ett knippe läsarsånger. Läsarsånger kallades förr de psalmer och sånger man framförde i frikyrkorna.

Klockan 13 intar musikerparet Christer och Christina Folkesson scenen med ett program de kallar ”Från Lapp-Lisa till Beatles”. Allsång med publiken utlovas.

Till traditionen hör också folkdansuppvisning. Det är Norra Vätterbygdens Folkdansgille som visar upp olika traditionella folkdanser.

Runt om i de gamla husen finns sedan olika hantverkare som visar olika gammaldags hantverk. Bland annat kommer det att pågå linberedning i linbastun. Där får besökarna lära sig hur man tar tillvara linet från strå till färdig tråd.

Smedjan är öppen, och besökarna kan även få lära sig hur man färgar ullgarn med växter. Det finns gott om växter som ger garnet vackra färger.

Att mala mjöl på en gammaldags stenkvarn kan man också få prova.

Konstnären Stefan Karlsson från Tjällmo kommer med hjälp av sina motorsågar att snida fram träskulpturer med djurmotiv.

I Heddastugan kommer det att visas nålbindning och stickning. Även vävstugan kommer att vara i full gång. Under dagen finns någonting att titta på för alla åldrar. Det ska hyvlas spån och svarvas. Spånhyveln drivs av en gammal tändkulemotor.

I skolbyggnaden kommer den gamla skolsalen att fungera som bokhandel för bygdelitteratur från Tiveden då Göte Hellmans skrifter om ”Bygd och Människor” samt skriften om ”Tiveds Hembygdsgård” kommer att finnas till försäljning.

Även för de mindre kommer det att finnas aktiviteter. Det blir bland annat fusktatueringar, fiskdamm och en minglande trollkarl som går runt på gårdstunet och trollar för stora och små.

Hungrig behöver ingen gå för det serveras hemlagad ostkaka , kaffe med hembakat bröd, smörgås med lokalproducerad tivedsskinka, kaffebröd och mycket annat

Dagen avslutas med dragning av vinnarna i båtlotteriet och tombolalotteriets hemliga vinster.

Till traditionen hör nämligen att man lottar ut en riktig, handbyggd eka. Det har sålts lotter till det lotteriet under hela sommaren, men de kommer också gå att köpa under själva dagen.

Inger Persson