Dagcenter startar butik

En del av gänget som dukat upp till försäljning. Fr vä Per Karlsson, Marita Johansson, Petra Söderström, Eva Eriksson och Erik Hansén. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

De skapar själva en ny och meningsfull sysselsättning på Laxå dagcenter. Att öppna en egen butik har många fördelar i verksamheten.

Det går att räkna hem flera vinster när Laxå dagcenter nu står i begrepp med att starta butiken, Återbruket tur och retur.

Den absolut viktigaste av dem är att man genom en egen verksamhetsutökning skapar meningsfull och lärorik sysselsättning för sina deltagare.

En annan vinst är förstås miljöaspekten, att återvinna saker genom att hitta nya ägare till brukbara föremål som andra slängt.

– Det här är till nytta för att man inte ska kasta grejer som andra kan ta vara på och använda. Det ska bli kul att jobba i butiken, säger en av dagcentrets deltagare, Peter Eriksson.

Grunden till att butiken nu blir verklighet är det faktum att det blivit allt svårare att hitta arbetsplatser som kan ta sig an de som finns inskrivna på dagcentrat.

– Vår främsta arbetsuppgift, och huvudmålet inom LSS, är att skapa sysselsättning till våra deltagare, berättar arbetshandledaren Petra Söderström som tillsammans med kollegan Eva Eriksson arbetat fram konceptet inför butiksöppnandet.

Laxå Dagcenter genomför projektet i ett samarbete med Sydnärkes kommunalförbund.

– Det har varit väldigt positivt mottaget där och de har puffat på för att vi ska få igång den här verksamheten, påpekar Eva.

Eva och Petra gjorde en del studiebesök runt om i länet för att bilda sig en uppfattning om hur andra verksamheter fungerade.

Väl hemma i Saltängen igen har de tillsammans med övriga teamet finslipat hur de vill ha det, och hur allt ska fungera.

– Vi spånade fram förslaget och resultatet är att vi nu på onsdag den 7 september kan öppna butiken i våra ”egna” lokaler.

Vid en rundgång i de tre rum som utgör butiksyta förstår man att det lagts ner ett stort jobb för att få allt i ordning.

Genom lite utåtriktad verksamhet till ortsbor och andra har hyllor och golvytor fyllts med alla former av föremål som nu ska erbjudas till nya ägare.

– Vi tar emot i stort sett allt helt och brukbart, utom kläder, böcker, tv datorer och liknande elektronik.

När väl allt som skänkts lämnats in tar deltagarna på dagcentrat över en del av ansvaret för att produkterna ska kunna säljas.

– De hjälper till med att diska, göra rent, tvätta och stryka. Därefter plockar de upp varorna i hyllorna där de prismärks. Alla kan vara med och göra någonting av de här sysslorna, framhåller Eva.

Ute på kommunens återvinningscentral vid Mosjötippen har de en egen container där allmänheten kan ställa in skänkta föremål. Men det går också bra att ringa till dagcentrat och göra upp en tid för lämnande där.

Förhoppningen är att försäljningen ska gå så bra att en ny och större lokal kan bli aktuell i framtiden.

– I förlängningen av vår vision är det tänkt att vi ska kunna plocka in andra verksamheter. Exempelvis AME, nyanlända eller människor som behöver rehab, förklarar Eva.

Prismässigt går man ut med att hålla extremt låga priser på sina varor. Skulle man få en ny lokal så kommer en del av intäkterna att gå till lokalhyra. Transporter kostar förstås också en del och ska betalas.

– Givetvis skulle det vara roligt om det blev ett litet överskott som kan gå tillbaka till verksamheten. Till nån resa eller utflykt med deltagarna, önskar arbetshandledarna på Laxå dagcenter.