Vi tackar Frankrike och Paris för denna gång

Eiffeltornet är den stora symbolen för Frankrike, under en månad dessutom prytt med en jättefotboll i mitten. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Under en hel månad har nu Frankrike varit i händelsernas centrum, som värd för årets Europamästerskap i fotboll. På söndag är det hela förbi.

Det kommer säkert kännas tomt för många när fotbollsfesten är över. Kanske också fransmännen kommer att tycka något liknande när alla turister åkt hem. För hur det än är så genererar ett sådant här mästerskap en större summa pengar till landets restaurang-, hotell- och turistnäring.

Men även i fortsättningen kommer många städer förstås gynnas av turismen. Som till exempel Paris. Det är en väldigt hög puls i staden som kan erbjuda många intressanta sevärdheter. Helst behövs flera dagar om man ska hinna med det nödvändigaste.

Fransmännen var oroliga veckan före EM eftersom stora översvämningar hade drabbat landet. I vissa delar den värsta vattenkatastrofen på hundra år. I Paris svämmade floden Seine över, vilket bland annat fick konstmuseet Louvren att stänga.

Men när väl EM startade såg Paris ut som vanligt igen. Louvren var öppnat och alla försäljare kantade Seine med sina olika varor. Som den stora konststaden Paris är så finns förstås en hel del sådant till salu i bodarna. Men även antika varor, som gamla tidningar och vykort.

Kaféer och restauranger är det gott om, även befolkade av en del fotbollssupportar i olika matchtröjor. Under invigningsdagen hördes plötsligt en mängd polissirener och hela tolv polisfordon svepte förbi i snabb takt. Man befarade det värsta, men kyparen på restaurangen trodde mer på en maktdemonstration. Vilket det också sannolikt var.

Vid Eiffeltornet var det förstås mycket folk som ville åka upp till de olika etagen. Den som inte ville köa kunde skåda det mäktiga tornet nerifrån och se den gigantiska fotbollen som hängt där under en månad. Den har vi ju sett i bakgrunden under alla sportsändningarna i både SVT och TV4.

Ännu några dagar till finns den stora utomhusskärmen där, på vilken man kunnat se alla matcherna. Här har varit en stor samlingspunkt för hela Europas folk.

Nu snart riktas all världens blickar mot ett nytt land, nämligen Brasilien och de Olympiska spelen.

Även där kommer det erbjudas fotboll med svenskt deltagande, men förmodligen inte med lika många svenska besökare.