Teaterdockor ställs ut

Valo Saarimaa får lite hjälp av Inga-Lill Zetterman och Evelyn Savert-Liedström att göra en docka. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

WADKÖPING/ÖREBRO I Dockteaterhuset i Wadköping är det dockverkstad och utställning av teaterdockor.  Det är dockspelarnas egna dockor som visas. De flesta har spelarna själva tillverkat.

Den gamla trästaden Wadköping är känt för sin dockteater. I Dockteaterhuset nere vid Svartåns strand har Lisbet Hamping med flera dockspelare ställt ut sina dockor nu under några sommarveckor. Dockor som barnen säkert känner igen.

Dockteaterhuset är en ideell förening som sedan 1993 finns
i Örebro, men verksamheten har funnits sedan 1973 i olika former och med olika namn under Lisbeth Hampings ledning. Fram till hösten 2004 var Lisbeth dess ordförande, men då lämnade hon över uppdraget till Evelyn Savert- Liedström.

Målet med Dockteaterhuset är att stödja barnkulturen och dockteatern i Örebro och hela länet. Ett uppdrag som väl fyller sin funktion. Det händer mycket hela året i Dockteaterhuset där föreställningar ges oftast på söndagseftermiddagarna, men även vid särskilda skollov.

Under lördagar och söndagar
i juli månad fram till och med söndag den 21 augusti är det full aktivitet i huset. Det är dockverkstad för barn som vill prova på att göra egna dockor av enklare material som äggkartonger, engångstallrikar, garn, pinnar och tyg. När dockan är färdig får barnen prova att spela teater med dem.

Det som kanske väcker mångas intresse för dockteater är utställningen där sju av dockspelarna och dockmakarna ställer ut sina dockor. Det är Marianne Haglund som visar sina dockor ur ”Åsneprinsen”, ”Tristan och Isolde” är stavdockor som Helene Nevers ställer ut.

Sagan om jättepersikan har Laila Nilsson gjort och strax intill finns ”Tivetrollet och hans vänner”. Det är dockmakare Inga-Lill Zetterman som gjort dockorna till Eva Karlssons bok sagan om ”Tivetrollet och hans vänner”.

”Pojken, Trollen och Äventyret” är Evelyn Savert-Liedströms bidrag i utställningen och strax intill finns ”Sagan om Kastanjeträdet där Lisbeth Hamping är författare och spelare. Inga-Lill Zetterman har bidragit med dockor och dekor, medan Arne Hamping står för scenografin.

En man har letet sig in bland de kvinnliga dockspelarna och det är Ove Hoffner med Ridåteatern från Nora. I Oves monter finns både Lill-Lollo, Professor Snurr, Tvättbjörnen Slicke-Slick och Skogsvaktare Herr Grahn.

Sista montern fylls av Marianne Haglund som har två bidrag på utställingen. Här finns dockor till Johan Bauers förtrollade sagovärld om en pojke som är på jakt efter äventyr.

Utställningen och dockverkstaden är öppen lördag och söndag fram till och med den 21 augusti mellan klockan 11-17 och då finns dockspelare där som guidar och hjälper barnen att skapa sina egna dockor.

I Dockteaterhuset kan de som vill ordna barn- och födelsedagskalas med kulturellt program, främst då dockteater.

Mycket kommer att hända
i höst vad gäller barnteater och när advent närmar sig, ja då flyttar tomtefar in och tar emot barnens önskelistor.