Varnar besökare för tjuvar

Kyrkogårdsförvaltningen har satt upp skyltar för att informera besökarna om att det förekommit inbrott i bilar och att man inte skall lämna värdesaker kvar i fordonen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Kyrkogårdsförvaltningen har tvingats sätta upp varningsskyltar i anslutning till kyrkogården och dess parkeringar.
Anledningen är ett flertal inbrott i bilar under tiden som tillresta besöker gravar eller deltar i andra ceremonier.

Det finns inga platser som är heliga under tjuvarnas framfart. Det kan bland annat Kumla kyrkogårdsförvaltning konstatera.

Under kort tid har åtminstone tre bilar utsatts för inbrott på parkeringarna som hör kyrkans område till.Två av dem har skett på kvällstid när bilar parkerats för kortare besök och skötsel av gravar.

Vid det tredje tillfället slog ”buset” till vid 14-tiden en eftermiddag när bilens ägare deltog i begravningskaffet i församlingshemmet.

– Det är bra fräckt under ett sådant tillfälle, och dessutom under dagtid, säger Fredrik Fogberger, kyrkogårds- och fastighetschef i Kumla pastorat.

Nu har förvaltningen satt upp orangefärgade varningsskyltar överallt runt kyrkogårdarna och parkeringarna.

– Det är vad vi kan göra i det här läget, menar Fredrik.

Förhoppningsvis resulterar varningstexterna till att folk blir mer observanta och iakttagande kring vilka som rör sig runt parkeringarna.

Samtidigt riktas också, för att undvika fler bilinbrott, en vädjan att folk inte förvarar värdesaker väl synligt i sina bilar. Dessutom bör ju bilarna förstås vara låsta, om än man kan tycka att det handlar om ett kort besök på kyrkogården.

Det här handlar oftast om människor redan tyngda av sorg som får ännu en börda att bära, hur känner du för det?

– Det är fruktansvärt respektlöst var brottet än sker i samhället. Men att drabbas av inbrott i bilen vid ett sådant tillfälle som vid en minnesstund med begravningskaffe känns förstås ännu värre, säger Fredrik Fogberger.

Kyrkogårdar är på intet sätt fredade för varken tjuvar eller skadegörare.

Grusgångarna på Ekeby kyrkogård användes för några veckor sedan av någon som kör minibike.

Resultatet blev ovälkomna hjulspår som gjorde det ojämnt att gå på gångarna. En illa vald plats för en sådan aktivitet, menar kyrkogårdsansvariga.

Lerbäcks kyrkogård hade också besök av tjuvar i början av maj.

Kyrkogårdsvaktmästarna upptäckte då att någon stulit och forslat bort två robusta parkbänkar, varav den ena var i gjutjärn.

– Det är möjligt att de åkt in en bakväg till kyrkogården, eller också har de burit ut dem. De är tunga så det har nog behövts ett större fordon eller släp för att köra bort dem, funderar Markus Eriksson Nordkvist, kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare i Lerbäck.