Det bästa motorlänet

Marcus Ericsson. Att ha en styrning i Formel ett, är få förunnade. Han gör nu sin tredje säsong i världens snabbaste bilsport. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

– Absolut! Landets bästa motorlän.

Så sa racingstjärnan Fredrik Ekblom när vi för en tid sedan ställde frågan till honom, om han ansåg att vårt län var det bästa i Sverige.

Och han om någon är ett bra exempel på mellangenerationen inom motorsporten, fostrad i någon av länets motorklubar, och som nu växt till sig och blivit framgångsrik. Han är ju en av två örebroare som kör WTCC.

Vårt län har inte bara en tradition av att ha varit framgångsrikt inom motorsport. I hög grad är det så även idag. Före ”Ekblom-generationen” fanns många toppnamn.

Vi kan referera till tidigare storheter som Sven ”Bergvägg” Andersson, Bengt Peterson, Ronnie Peterson, Stig Blomqvist (ännu aktiv), Henka Gustavsson… Glöm inte heller Eje Elgh, med rötter i Karlskoga.

Ronnie Peterson är den internationellt mest kände idrottsmannen från vårt län. Återstår att se om Marcus Ericsson kan komma ikapp.

Och tittar vi ut över dagens racingverksamhet så hittar vi namn inom bilsporten som nämnde Fredrik Ekblom och Thed Björk Bang-Melchior, Richard Göransson… Inom speedway så finns Kumlas Indianerna år efter år med i den absoluta toppen.

Svenska Motorklubben i Örebro lyfter i senaste numret av SMK-bladet fram flera intressanta namn, inte minst ungdomar.

Tomm Holm och Kjell Blomqvist är två unika enduroförare. Joakim Löfqvist satsar på racing i Europa i VLM-serien i en Porsche.

Kanske kan Hampus Ericsson bli något inom gokart, och Joakim Ljunggren höll sig framme i kåsan med den sjunde (!) kåsavinsten. Kevin Jirvelius (Fjugesta) satsar målmedvetet med en Ford Fiesta i R2. Olle Mårtensson med dotter Julia satsar hårt i folkrace. Martin Sund i i enduro…

Så där kan man hålla på och räkna upp. Återväxten är god.

Här måste vi också lyfta fram Joel Johansson i team GoudldKöld 2015 utsågs han till årets kartingförare. Dessutom Stor Grabb nr 240 vid motorgalan i Karlstad.

Andra namn som har lite på gång är Håkan Blixt som köpt en Porsche 924 som förbereds för tävling i Midnattssolsrallyt. Lars Göran Frid bygger om sin Skoda RS för samma tävling.

SMK Örebro arrangerade det första racet i Snöserien, Bållby Farm Race. Den som vann tävlingen var Europamästaren och Kåsatrean Martin Sundin från Kumla.

Som ni ser händer det saker inom motorsporten.

När vi frågade WTCC-föraren Fredrik Ekblom om förklaringar till att vi har ett så starkt motorlän, så framhöll han inte minst ett kontinuerligt ungdomssatsande i klubbarna. Och lade till:

– Och så har ju tidningarna hela tiden skrivit om motorsporten i våra trakter. Det betyder en hel det även det.

Avslutningsvis: att två svenska F1-förare kom/kommer från Örebro, det är unikt, varken mer eller mindre. Nu håller vi tummarna för Marcus Ericsson i F1.