Örebro får sitt eget ”Sommar” i radio

En av Örebropratarna, Viktoria Buskqvist på White arkitektbyrå, Tomas Jennebo, K-G Ekblom tillsammans med Marie Kühler, också hon en av Örebropratarna och välkänd revyartist. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Nu får Örebro sina egna sommarpratare, eller, för att vara exakt, Örebropratare.
– Just det är viktigt, annars stämmer Sveriges radio oss, skojade radioprofilen Tomas Jennebo, när satsningen presenterades.
Tio kända Örebroare kommer att berätta om sina liv under ett par veckor i juli.

Idén att göra ett eget sommarprogram med kända Örebroprofiler kläcktes av K-G Ekblom som driver webbsidan Örebrokurien.se. Redan på ett tidigt stadium hakade dock Tomas Jennebo på.

– Örebro är ju min stad. Vem berättar om Örebro och vad det för stad, var frågor jag ställde mig och insåg att det här var en bra ide, berättar Jennebo.

Det hela drar igång den fjärde juli. Då kommer det första programmet att läggas ut på Jenneboradio och Örebrokuriens webbsidor, klockan tio. Sedan finns programmet tillgängligt för lyssning på hemsidan. Man kan också välja att ladda ner det som ett så kallad podradio-avsnitt.

Men för den som gillar vanlig, traditionell radio kommer programmet att sändas på det viset också Programmen kommer att sändas klockan 12 i Länsradion, som är ett samarbete mellan länets olika närradioföreningar och på eftermiddagen i Kumla Närradio.

Sedan följer ett nytt avsnitt varje vardag fram till den 15 juli.

Premiärpratar, den 4 juli gör Boris Lubanana, fotbollsspelare från Vivalla. Sedan följer ett flertal kända Örebronamn. Tisdag den 5 juli pratar Marie Kühler, välkänd revyartist som under många år spelat i Hjalmar-revyerna.

Ett annat välkänt namn är landshövding Maria Larsson vars program sänds den 15 juli.

Programmen är ungefär en timme med musik.

– Vi har egentligen inte klippt överhuvudtaget utan det är inspelat som en direktsändning Undantaget är om det råkat bli någon hostattack eller harkling som stör, berättar Tomas Jennebo.

KG-Ekblom menar att det fina är att man låter Örebropratarna prata till punkt.

– Ja, här får man prata om sig själva och sitt liv under en timme. Jag har givetvis lyssnat på några program och är mycket nöjd. Det här är riktigt bra, säger han.

Programmen är inspelade antingen hos de olika Örebropratarna heller hemma hos Tomas Jennebo i Hampetorp.

– Vi diskuterade vad programmet skulle heta och fastade för Örebropratarna. Nämner vi ordet sommar så får vi Sveriges radios jurister på oss. De har nästan tagit patent på det i radio, menar han.

Det kan bli en fortsättning även efter 15 juli. Jennebo och Ekblom menar att programmet också kan bli ett forum för lokal samhällsdebatt så småningom. Ett forum där man får tala till punkt.

– Inte säkert att vi kan hålla oss ända till nästa sommar ler K-G Ekblom.