Slöjdförening startar butik i Askersund

Slöjdföreningens styrelse samlad för möte i den nya lokalen i Hamnmagasinet.
Textstorlek:

Före detta hantverksbutiken Konstantins lokaler i Hamnmagasinet får nytt liv. Askersunds Slöjdförening flyttar in och öppnar butik lagom till att turistsäsongen drar igång.

I samband med att Konstrundan startar den 29 april så passar Askersunds Slöjdförening på att slå upp portarna till sin ”premiärbutik”.

Föreningen har tidigare inte haft någon egen lokal, men det har varit en strävan att nå dithän.

– Egentligen handlade det från början om att skaffa en lokal där vi kunde träffas och ha vår verksamhet förklarar ordföranden Marie-Louise Cederlund.

I sökandet efter lokal ställde de sig i kö hos kommunen, och nyligen blev de erbjudna lokalen där Konstantin tidigare låg.

– Vi tyckte den var charmig så nu hyr vi lokalen på försök fram till nyår, förklarar Marie-Louise.

Askersunds Slöjdförening bildades 1992 på initiativ av den tidigare landshövdingen Elvy Olsson.

En av uppgifterna har hela tiden varit att främja den svenska hemslöjden, och föreningen är ansluten till Örebro läns Slöjdförening.

Föreningen har i dag runt 60 medlemmar, varav runt hälften är aktiva slöjdare.

Styrelsen består i nuläget, då inkluderat suppleanterna, av åtta flitiga kvinnor som brinner för hemslöjdens fortlevnad.

Tiden har rullat på och år 2012 kunde man fira sina 20 år med en stor jubileumsutställning.

– Föreningen går väldigt bra och vi har en stor bredd av slöjdare, och dessutom en hel del annan verksamhet.

När man nu fick en egen lokal med så bra läge föddes även idén om att inreda den till en butik.

Något som de senaste veckorna gett medlemmarna ett tufft men angenämt arbete, för att få allt klart till öppnandet i morgon.

– Det ska vara konstant öppet lördagar 10-14, och dessutom öppethållande när det arrangeras olika evenemang i hamnen, berättar butiksföreståndaren Kerstin Andersson.

Ambitionen är att ha öppet så mycket som möjligt, men det hänger förstås en del på hur man kan lösa bemanningen.

– Tanken är att alla som är medlemmar ska kunna lämna in sina alster här till försäljning. Vi mjukstartar lite nu och får se hur det går, påpekar Marie-Louise.

De aktivt slöjdande medlemmarna representerar både så kallad hård- som mjukslöjd vilket gör att det blir en stor blandning av slöjdalster på butikshyllorna.

– Det är bland annat naturslöjd, fågelholkar, pil- och trådslöjd, tvåändstickning, spinning och nåltovning, förklarar de väl insatta kvinnorna.

Men föreningen anordnar även en rad andra verksamheter för att locka och entusiasmera intresserade i slöjdandets konst.

Kulturarrangemang med föreläsningar och praktiska visningar av olika slöjdtekniker, dit alla intresserade är välkomna. Inför julen brukar man träffas för att stöpa ljus tillsammans.

I slutet av maj kommer man också att inta Konsthallen, våningen ovanför butiken, där de traditionsenligt ska arrangera sin årliga utställning.

Start för den är lördagen 28 maj och sen pågår utställningen fram till och med den 6 juni.