Nordsvenskarna jubilerade med värmande uppvisning

Föreningens samtliga ordföranden under de 30 åren. Fr vä Ola Sjölin, Towa Wallbom och makarna Jan och Inger Johansson. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Många härliga nordsvenska hästar fanns på plats på Esperuds gård i lördags. Det firades 30-års jubileum i föreningen som värnar hästrasen med naturlig urkraft.

Annons:

I ett riktigt ruggigt väder kunde ordföranden i Föreningen Nordsvenska hästen i Örebro län, Towa Wallbom, hälsa huttrande besökare välkomna till 30-års festen.

Särskilt glädjande var det förstås att samtliga fyra som under åren hållit i ordförandeklubban fanns på plats.

Två av initiativtagarna till föreningsstarten, då när det begav sig 1986, var makarna Inger och Jan Johansson från Fallhyttan.

Redan 1924 startades en rikstäckande förening och avelsorganisation i syfte för att verka för den nordsvenska brukshästens utveckling med sina utmärkande egenskaper.

– Det var bland annat för att kunna använda rösträtten på riksmöten som vi startade länsförenignen, berättar Inger Johansson.

– Dessutom kunde vi dessutom ordna aktiviteter för att visa upp nordsvenskarna, tillägger hon.

Makarna Johansson hade långt innan dess haft nordsvenska hästar på sin gård, och främst använde Jan hästarna i skogskörningen.

– Det har blivit många nordsvenskar sedan vi köpte första stoet 1960. Jag började avla och sälja fölungar, förklarar Jan.

I lördags var de på plats i sydnärke för att fira ”sin” förening. Jan var dess förste ordförande innan hustrun Inger tog över klubban som hon senare lämnade över till Ola Sjölin från Hallsberg. Nuvarande ordförande är Towa Wallbom från Rönneshytta.

Föreningen har 65 medlemmar, men man behöver förstås inte äga en häst för ett medlemskap.

Räcker så att säga att bara ”gilla” rasen, som förövrigt verkar vara på uppgång igen.

– Efterfrågan på nordsvenskar är i dag större än tillgången, konstaterar Towa.

Många, glädjande nog en hel del barnfamiljer, tog sig en tur ut till Esperuds gård för att både prova på att rida, åka häst och vagn eller se de olika uppvisningarna.

Anna-Karin Thunqvist med 12-åriga stoet Pärla visade prov på nordsvenskens trygga natur och stabila psyke i ett miljöträningsmoment.

Hästens mångsidighet har under all tid varit rasens signum.

Annons: