Många nya i årets KIF

Hjälptränare Julian Lundberg, Maja Regnås, Emma Lindén, Elin Johansson, Melissa Tancredi, Lejla Basic, Ellen Karlsson, tränare Giorgos Papachristou, Veronica Perez och Anna Björk Kristjansdottir. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

KIF Örebros allsvenska damfotbollslag genomgår i år en förvandling, både vad gäller spelare och tränarstab. Trotjänare som Elin Magnusson och Marina Pettersson Engström har lämnat och nya har tillkommit.

Av erfarenhet inom fotbollen så vet man att det kan ta tid att bygga ett solitt och väl fungerande lag av många nya spelare. Därför är det inte många i Fotbollssverige som egentligen tror att KIF kan blanda sig i toppstriden i år, som man gjorde för två år sedan med andraplatsen. En mittenplacering verkar kunna vara rimlig.

– Men vi går för tre poäng i varje match. Den inställningen är allt jag begär av mina spelare, säger nye tränaren, grekfödde Giorgos Papachristou, som tagit över efter Rickard Nilsson.

Även om det inte blivit några tre poäng i de två inledande matcherna, 1-1 mot Umeå och 0-0 mot Kopparbergs/Göteborg, så är man tydligen svårslagna. Åtminstone när det gäller mittenlag som de nyss omnämnda. Mot fjolårsmästarna Rosengård och andra förväntade topplag som Linköping lär det bli hetare om öronen.

Redan den åttonde maj är det upp till bevis för årets KIF-upplaga då resan går just till Linköping. Men dessförinnan möter KIF-tjejerna Kristianstad hemma på söndag på Behrn arena. Ett annat troligt mittenlag.

Förra året gick det vägen på hemmaplan mot skånskorna, med en 4-2-seger. Värre var det på bortaplan, med förlust både i serien och cupen. Men sätter man försvarsspelet även på söndag ska det kunna bli som Giorgos förespråkar, det vill säga tre poäng. Sedan tidigare finns rutinerade kanadensiskan Marie-Eve Nault i backlinjen och i år har klubben gjort ett isländskt backfynd vid namn Anna Björk Kristjansdottir.

Ett tips inför året är att det kommer bli målsnåla matcher, vilket också inledningen visat. Förra årets målfarliga finländska landslagsspelare Sanna Talonen har ju slutat och på skadelistan finns lika målfarliga Sara Michael. Förhoppningsvis kan någon ny anfallare visa framfötterna.

Giorgos Papachristou har varit tränare för F-19-laget under några år innan han nu fått chansen att bli förstetränare efter avgående Rickard Nilsson. Han har själv fotbollserfarenhet från andraligan i Grekland tills han blev 19 år.

Därefter inledde han olika tränarutbildningar. Giorgos ger ett noggrant och vederhäftigt intryck. På träningen som jag bevistar nöter han bland annat hörn- och frisparkssituationer. Något som visat sig vara stora målchanser i dagens fotboll.

Giorgos har endast varit i Sverige tre år och därför vill han helst att intervjun sker på engelska. Det är även det språket som används under träningarna, vilket också är förståeligt med tanke på de utländska spelarna.

Här kommer Giorgos kortfattade presentation av nyförvärven:

Anna Björk Kristjansdottir: Det är en utmärkt back som går bra ihop med Marie-Eve. Hon spelar i isländska landslaget. Hon blir bättre och bättre för varje match.

Veronica Perez: Det är en mittfältare som kommer från Mexico och har även bott i USA. Hon spelar landslagsfotboll för Mexico. En teknisk spelare, med bra spelförståelse. Vi är väldigt nöjda med att ha henne i laget.

Ellen Karlsson: En mycket talangfull mittfältare. Hon har en stark karaktär och vill mycket. Ellen hade oturen att bryta handen på försäsongen, men är nu återställd. Kommer från Jitex.

Leila Basic: Hon har varit i klubben tidigare. Som central mittfältare kommer hon ge oss många lösningar i matcherna. Hon har spelat i Älta IF under två säsonger.

Melissa Tancredi: Det är en mycket erfaren forward. En striker och en stark spelare, som kan hitta målchanser i straffområdet. Hon kommer från Kanada.

Elin Johansson: Ett förvärv från Piteå, som kom trea förra året. Snabb och vänsterfotad anfallare, som vi kan använda på många positioner. Hon har provat på att vara vänsterback, vänstermittfältare och vänsterytter.

Emma Lindén: En ung spelare med stora framtidsutsikter. Hon är med i det svenska U-19-landslaget. En forward som vi kommer få nytta av i framtiden.

Maja Regnås: En talangfull 16-åring, som liksom Emma är uppflyttad från ungdomslaget. Hon har gjort många framsteg och har chans att slå sig in i startelvan. Spelar också i U-19-landslaget. Kommer ursprungligen från Sturehov.

Vilken spelare förväntar du dig mest av under denna säsong?

– Jag förväntar mig mycket från alla spelare. Jag vill främst ha ett lag. Den nuvarande sammanhållningen är mycket god och det är en bra mix mellan unga och äldre spelare. Också en bra mix med olika personligheter.