Kläderna gör mannen

Textstorlek:
Annons:

  Vi hade besök häromveckan av den Stockholmsbaserade och modemedvetne sonen. Cirka tio sekunder efter att vi träffats på stan för en lunch anmärkte han hur jag hade min jeansjacka knäppt. Jag är stolt att bära en svart jeansjacka. En jacka jag hittade efter mycket letande och rotande i secondhandaffärer för några år sedan. Klassiskt snitt och just den färg jag sökte. Men knäppningen var nu inte rätt, talade han om för mig, där, mitt ute på Stortorget i solgasset. Förut har jag fått reda på att bröstfickorna skall vara knäppta. Jag kontrollerade omedelbart dessa två och de var stängda. Nej, nu hade jag alla knappar uppknäppta utom den nedersta och det var en stor stilmiss enligt ett för mig obekant stilprotokoll. Knäppte omedelbart upp denna knapp så att han inte skulle behöva skämmas för sin gamle far. Men det han inte vet, det mår han inte dåligt av, så nu när han åkt tillbaka till hipstersöder så är det den knappen jag har knäppt i jackan under varma vårdagar när jag cyklar till och från jobbet.

Mina byxor är ett annat kapitel för diskussion. Han förordar slim-fit och det hatar jag.

Tycker det är trångt obekvämt, skaver och trycker. Jag köper naturligtvis regular-fit eller som sonen säger, ”dad-fit”, med en nedlåtande ton. Att jag vid tillfälle köpt jeans för 100kronor paret i Ullared och dessutom har dem på mig är för honom otänkbart och han tycker att jag borde skärpa mig. Jag får inte förnedra mig själv på det viset!

Nu sist satt också kepsen fel på huvudet. I min värld satt den bekvämt och jag såg i alla fall inte ut som en hockeyspelare, de som konsekvent har den bakochfram som en obstinat femåring. Då träder till och med min stilkänsla in och säger stopp.

Längst ner på min lekamen finns det skor och det gäller att ha på sig bruna före 18.00 och svarta efter. Faktiskt en internationell stilregel som alltför ofta bryts. Säkert några galna engelsmän som infört den regeln. Ibland är etiketten från de brittiska öarna näst intill obegriplig. Ett annan ty av sko som jag gillar är vita sneakers, gärna märket med tre ränder och modellen med en tennisspelares namn. Problemet med dessa vita skor är att de snart inte är så bländvita. Det räcker med ett midsommarfirande så har lystern helt försvunnit.  Läste att man skulle rengöra dojorna med tandkräm så får de tillbaka sin ursprungsfärg. Dags att prata med min tandläkarvän om mina gympadojor alltså.

Men en sak har jag koll på, om jag får säga det själv, studentkostymen. Eftersom jag jobbar på en gymnasieskola har jag studentkostym på mig varje år och där jobbar med klassiskt grått, blått eller svart. Studentdagen är alltid sommarens varmaste dag så man är lite avundsjuk på alla kvinnliga studenter som får gå omkring i luftiga, svala klänningar. Min tradition har blivit genom åren att jag på marknadsafton köper en ny skjorta. En stilig färgglad slips till detta och en näsduk i bröstfickan som sätter färg på det hela och vips så har ungdomarna tagit studenten och springer ut i ett liv av möjligheter.

Annons: