Fredrik Ekblom: Läroår nu – slåss om guldet 2017

Fredrik Ekblom redo för säsongen 2016. Foto: Officiellt foto, STCC
Textstorlek:

Fredrik Ekblom (45) var taggad när han klev in i sin nya Volvo inför årets racingsäsong:
– Jättespännande. Men vi tar det här som ett läroår. Nästa år ska vi slåss om guldet.

Han bor på lilla gatsnutten Myrvägen i Adolfsberg i Örebro, men är för det mesta ute och kör racing. Endera i Sverige, eller internationellt. Han är en av Sveriges främsta racingförare.

Fredrik Ekblom har vid det här laget en stark meritlista bakom sig. Eller vad sägs om bland annat de här troféerna: tvåa i Daytonas 24-timmars, seger i Nürburgrings 24-timmars, kört Le Mans 24-timmars, segrar i ETCC och Formel 3000, imponerande tre STCC-titlar… Och mycket mer. En period körde han en biogasdriven Volkswagen Scirocco.

Efter 206 race i STCC (Swedish Touring Car Championchip) har det blivit inte mindre än 34 segrar och 96 pallplatser. Volvo Polestar Racing har varit hans hemmahamn de senaste åren. Eller om man så vill: Cyan racing – en gren på samma Volvoträd.

En kille som alltså är med i toppen. Och eftersom han är fostrad i Örebro RC, så blir hans svar på Länspostens fråga om inte vårt län är det främsta motorlänet i landet, det här:

– Absolut. Det har flera orsaker, som jag ser det. En är traditionen, med många namnkunniga förare tidigare år. Jag behöver bara nämna Ronnie Peterson och Stig Blomqvist.

– Sedan vill jag lyfta fram att vi under åren haft en bra bredd på ungdomssatsningen inom motorklubbarna. Många motorintresserade unga har fått bra med hjälp här att komma igång med racing på olika nivåer. Och intresset för motorsport är stort i Närke med omgivningar. Det är verkligen en folksport i våra trakter.

Inför starten på årets säsong så hade Fredrik Ekblom och Volvos racingteam varit i Mantorp och testat. Bra så långt.

Han har för övrigt kör fyra år nu för Volvo. Och han tycker det känns bra med nya bilen, efter försäsongens upptakt.

Det handlar i fotsättningen alltså om WTCC (World Touring Car Championship) där Volvo satsar på VM för standardbilar. En satsning som sträcker sig över flera år. Detta efter att ryktet om Volvos satsning på WTCC funnits i flera år. Men är det en verklighet.

– Ska bli jättespännande. Verkligen. Men sanningen är också att jag/vi inte riktigt vet var vi står i nuläget. Men det är helt naturligt.

– Thed (Björk Bang-Melchior) och jag får känna oss för i början. Men jag är absolut övertygad om att det kommer att bli bra när alla bitar har fallit ordentligt på plats.

– Första året får bli ett läroår. Så är det. Då är jag jätteglad om någon av oss två hamnar på topp fem. Det tar helt enkelt lite tid att lära känna bilen, svetsat ihop teamet, utveckla och finslipa tekniken, och så vidare…

2016 tycks alltså bli en ”mjukstart”, om man nu kan säga så i racing. Men 2017, då…

– Men till nästa år, då ska vi ha utvecklat en riktig vinnarbil. Då ska vi vara med och köra om guldet, var så säkra. Det kommer att bli häftigt.

– Men välkomna till en kul racingsäsong redan nu i år.

Rolf Johnsson