Hela familjens fisk

Det är ingen liten lax som Lisa Harlén visar upp. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

​Lax är en omtyckt fisk. Det går att använda den på många sätt. Ugnssteka, grilla, röka, grava för satt bara nämna något.

Annons:

Lax är en uppskattad matfisk. Hela familjen tycker ofta om den, både barn och vuxna. En fullvuxen lax kan nå en längd på 150 centimeter och väga upp mot 50 kilo.

Våren närmar sig och med den grillsäsongen. Även om man inte precis plockat fram utegrillarna, så går det bra att grilla i ugnen.

Inger Persson

 

Grillad lax
i tacoskal

4 portioner

Cirka 600 g laxfilé skuren i i 8 skivor

salt och nymald svartpeppar

2 tsk oregano

2 dl Chipotle-majonnäs

2 avokador, skurna i tärningsstora bitar

2 tomater, skurna i tärningsstora bitar

2 limefrukter, skurna i klyftor

1 liten rödlök, finhackad

1 litet huvud romansallat, eller isbergssallad strimlat

8 tacoskal till servering

inlagda jalapenos från burk, till servering

Förbered alla tillbehör och värm tackskalen.

Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark. Krydda laxbitarna med salt, svartpeppar och oregano. Grilla över direkt glödvärme, beräkna 2-3 minuter per sida.

Chipotle-
majonnäs

4-6 portioner

2 dl majonnäs

3 msk chipotle sauce & marinade eller annan chipotlesås

Rör ihop ingredienserna och låt stå i kylskåp tills det är dags at servera. Chipotle-majonnäs ska förvaras i kyl som annan majonnös.

Majonnäs:

drygt 4 dl

1 stort ägg

1 tsk dijonsenap

2 tsk rödvinsvinäger

1/2 tsk salt

en nypa socker

1/4 tsk mald kajennpeppar

1/4 tsk nymald svartpeppar

1 dl solrosolja

1 dl jordnötsolja

1 dl mild eller fruktig jungfruolivolja

Använd en matberedare med vass kniv eller elvisp eller vispa för hand. Lägg alla ingredienser utom oljan i bunke. Kör maskinen tills det är blandat. Tillsätt nu oljan sakta, sakta i en tunn stråla medan maskinen går. Majonnäsen ska vara silkeslen och tjock i konsistensen. Kan förvaras minst en månad, övertäckt i kylskåp.

Sätt fram tillbehör i skålar och låtvar och en fylla sina tacoskal.

Inkokt lax

4 portioner

800 g färsk lax

Inkokningslag:

1 1/2 liter vatten

1 gul lök

1 dl vitvinsvinäger

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

1 knippe dill

2 lagerblad

1/2 skiva citron

2 gelatinblad

1/4 msk salt

Garnityr:

hårdkokt ägg

gröna sparrisknoppar

räkor

späda morötter

skållade primörtomater

rödlöksringar

dillkvistar

Skrapa bort fjällen på fiskens skinn. Plocka noga bort ben. Skär fisken i 1 1/2 cm tjocka bitar. Skala och skär löken i tunna skivor.

Koka upp alla ingredienser till lagen i en rymlig kastrull, låt den sjuda på svag värme cirka 5 minuter. Lägg i laxbitarna och koka upp igen. Sjud 5-6 minuter tills bitarna är genomkokta. Skumma om det behövs. Ta av grytan och låt laxen kallna i spadet. Serveras med nykokt dilldoftande potatis, garnering samt majonnäs.

Laxmousse

6 portioner

200 g kallrökt lax

200 g färskost med pepparrot

1 dl creme fraiche

2 krm salt 1 krm svartpeppar

Toastbröd eller knäckebröd

Skär laxen i små bitar. spara en skiva till dekorering. Mixa lax, ost och creme fraiche i matberedare till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp 2-3 timmar före servering. Bred på brödet och servera som förrätt. Dekorera med svarta kaviarkorn och en liten bit lax.l

Annons: