Christina brinner för aktiva seniorer

Christina Edvertz har många strängar på sin lyra. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

En kvinna som har många bollar i luften är Christina Edvertz. Hon dansar, spelar bridge, leder gympa med mycket mera.

Att dagarna inte blir långtråkiga för Christina Edvertz förstår man då vi har besökt henne. Hon sitter inte med armarna i kors. Hon är ordförande i föreningen Aktiva Seniorer i Örebro, dansar folkdans och gammeldans, har precis börjat spela bridge, leder gymnastikgrupp i Cats, en sorts funktionell träning.

Att tala om sig själv är inte Christina så intresserad av. Hon vill hellre berätta om seniorföreningen som hon är ordförande i, men lite annat får vi ändå veta.

Christina är född och uppvuxen i Hidinge tillsammans med fyra syskon. Två yngre bröder och en yngre syster. Mellan Christina och lillasystern skiljer det tio år. Att växa upp som storasyster sätter sina spår. Christina tycker det är spännande att läsa olika undersökningar om hur det påverkar en person var i syskonskaran man är född.

Som barn visste inte Christina alls vad hon ville bli som vuxen, hon hade inget drömyrke. Efter sjätte klass i en landsortsskola gick Christina på Högre allmänna läroverket för flickor i Örebro.

Sedan bar det av till England och jobb som au pair i ett år. Då föddes tanken om att börja arbeta inom sjukvården.

Vad hände efter Englandstiden?

– Jag flyttade hem till Sverige, till Stockholm och arbetade som mentalsköterska i drygt två års tid. Sedan gifte jag mig, fick barn och var hemmafru i åtta år. När jag började arbeta igen, ville jag inte tillbaka till sjukvården, utan sökte en tjänst inom försäkringskassan, berättar Christina.

På den tiden utbildade försäkringskassan sin personal och Christina läste in nästan hela socionomutbildningen där. Sedan sökte hon chefstjänsten på kassan. Hon fick den, och då visste hon att det var det här hon ville arbeta med.

– När jag sedan flyttade till Örebro, fick jag samma tjänst här och där blev jag kvar till pensioneringen. Jag har trivts så bra och tycker om att bestämma, säger Christina.

Nu går vi in på det ämne som ligger Christina varmt om hjärtat, och det är Aktiva seniorer. Föreningen som startades för 28 år sedan av Gunn Severin som då arbetade på studieförbundet Medborgarskolan i Örebro. Med i uppstarten var också Curt Johansson. som arbetade på Medborgarskolan i Kristinehamn.

Gunn ville ha något att göra när hon blev pensionär. Snabbt blev föreningen populär. Det är en helt ideell förening som är politiskt obunden och har 65 föreningar i Sverige med en förbundsstyrelse. I början var medlemsantalet cirka 300 men växte snabbt. Idag finns det omkring 1500 medlemmar i åldrarna från tidig pensionsålder upp till 95 år.

– För åtta år sedan kom jag in i styrelsen och blev snabbt vald till ordförande. Vid senaste årsmötet skulle jag avgå, så jag började spela bridge, men det var ingen som ville bli ordförande. Nu sitter jag kvar ett år till, berättar Christina.

I början hölls månadsmötena i Medborgarskolans lokaler, men snabbt behövdes större lokaler och då blev Centrumgården på Köpmangatan samlingsplatsen. Aktiva Seniorer drivs fortfarande i Medborgarskolans regi och Christina Edvertz lovprisar samarbetet.

Varje år arrangeras resor, både halvdags- och heldagsresor. Möten hålls en gång i månaden på Centrumgården med olika teman.

Studiebesök görs och de är alltid populära och blir snabbt fulltecknade. Närmast på programmet är besök på Sveriges Television och sedan är det Campus vid USÖ. Radio Örebro och Katolska kyrkan är andra platser som besöks nu i april, men det finns även flera andra programpunkter att välja mellan.

Det har blivit många sammankomster, studiebesök, resor och även teater- och operaresor. Nolby teater har besökts, likaså Lerbäcks teater, Peter Flack och Lekeberg med mera.

 

Christina Edvertz

Bostadsort: Örebro

Familj: Ensamstående, 2 barn och 3 barnbarn

Yrke: Pensionär, arbetat som chef för försäkringskassan

Favoritmat: Torskrygg

Drömresemål: Det har jag redan gjort. Det var Japan

Husdjur: Nej

Fritidsintressen: Dansa folkdans och gammeldans, spela bridge med mera.

Senast lästa bok: Jag heter inte Mirjam, av Majgull Axelsson

 

Inger Persson