Han kom med flyktingbåt 1944

Kurt Jantzén, idag 71 år, hade en mycket äventyrlig färd till Sverige i flyktingbåt vintern 1944. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

TINGSTORP Historien går igen. Idag flyr hundratusentals människor över havet till Europa. För 71 år sedan kom Kurt Jantzén över Östersjön, i en flyktbåt från ett sönderfallande Tyskland.

Kurt Jantzéns historia är både gripande, omtumlande och dramatiskt. Och det var nästan ett mirakel att han överlevde resan hit.

– Jag kunde lika gärna ha slängts i havet som dött spädbarn. Men mirakulöst överlevde jag.

Det var en resa från ett Östpreussen i kaos, med ryssarna utanför dörren, med skott och bomber omkring, och så en resa i en flyktbåt – utan mat, bara vatten att leva på. När han kom i land i Sverige knappt ett par dygn senare, som tremånaders baby, hade han dubbelsidig lunginflammation

Kurt Jantzén föddes i Danzig där hans mormor och morfar drev frisersalong. Han föddes i september 1944, mitt under brinnande världskrig och tysk reträtt hals över huvud. Hans far var, som nästan alla tyskar, inkallad till armén.

– Jag vet att min far fick se mig innan han stupade på östfronten. Däremot har jag självklart inget minne av honom. Jag var ju bara tre månader när min mor Margaretha beslöt sig för att lämna Tyskland, tillsammans med sin mor och sina tre systrar.

Kurt, som för övrigt fick sin fars namn, Kurt-Erich, lämnade Tyskland ovetandes om dramatiken som hans mor fick vara med om och senare kunde berätta om.

– Det finns en hel del oklara detaljer men klart är att det var panik, att fronten fanns runt knuten och att det gällde att komma iväg. Mor fick med sig en resväska med papper, däribland pappas dödsattest, och lämnade Danzig med båt.

– Mest troligt är att kursen var inställd på trakten kring Lübeck, men att kaptenen valde att svänga till Sverige istället.

På båten fanns ingen mat, bara vatten. Ingen mjölk till lille Kurt. Han blev svårt sjuk. Men båten klarade både minor, främmande krigsfartyg och tyska dito. De nådde, efter en synnerligen dramatisk decemberresa, Ystad. Där klev Kurts mormor, mor o hennes tre systrar i land och möttes av mycket vänliga svenskar, har Kurts mamma berättat för honom. Men han själv lades in på sjukhus i Ystad med sin dubbelsidiga lunginflammation, tre månader gammal.

– Mamma fick följa med sin mor och sina syskon norrut, till Järnboås. Hon tordes ju inte lämna dem. Själv fick jag stanna i Ystad i tre månader.

Så när Kurts mor omsider kom tillbaka för att hämta sitt barn, så kände han förstås inte igen henne.

Men med tiden fann de varandra och Kurts mamma kom in i det svenska samhället. När anstalten/förläggningen i Järnboås lades ner efter kriget, så gick flytten i stället till Hålahult där hans mor fått ett arbete.

– Hon blev anställd som biträde på en avdelning på Sanatoriet och gjorde rätt för sig. Tyckte att hon kommit till himmelriket från ett krigsdrabbat Tyskland.

– Där växte jag upp. Mormor bodde i ett rum, mor och jag i ett. Vad jag minns är att vi var ryska, finska och tyska krigsbarn. Vi lekte med varandra, även om vi inte kunde varandras språk. Vi togs emot väldigt väl.

I Hålahult träffade Kurts mor en man som först var TBC-patient på sanatoriet, senare fick anställning där som vaktmästare. De fann varandra, och gifte sig.

– På så sätt fick jag en ny far, och det var möjligt tack vare att mamma hade med sig dödsattesten från Tyskland, gällande min biologiska far.

– Min nya far och jag fann varandra väldigt bra, han var väldigt snäll, och allt blev bra till sist.

Kurt Jantzéns resa fortsatte när han hittade sin Gun-Britt, som han senare gifte sig med, och flyttade in i hennes mormors/morfars hem i Tingstorp. Och där bor de än idag.

– Min mor fick ett bra liv. Även hennes systrar som med tiden hamnade i Linköping. Och jag är förstås oändligt tacksam för att Sverige tog emot oss. Jag kunde ju dessutom hur lätt som helst ha strukit med där på havet, eller i Ystad.

– Och visst tänker jag på det när jag hör om andra flyktingar som nu försöker ta sig över hav till säkrare mark. Jag kan förstå deras vånda. Historien upprepar sig.

FAKTA Kurt Jantzén
Bakgrund: Kom till Sverige över havet, i en flyktingbåt, i december 1944.
Bor: I Tingstorp inte långt från Ervalla.
Familj: Fru Gun-Britt och utflugna dottern Ulrika.
Äter helst: En god kötträtt, och mycket ägg.
Dricker: Ogillar starkvaror, men gillar desto mer kaffe.
Läser: ”Längtar efter Länsposten varje torsdag”.
Intressen: Familjen, egna jordbruket, Ervallas bygdeliv.