Finns här några snälla vuxna?

Textstorlek:

Ännu en jul har kommit och gått och kanske har tomten varit hos er. Om ni har småbarn alltså. I vårat julfirargäng är de yngsta 21 år, så det var några år sedan tomten kom. Men frågan ställs säkert fortfarande i alla hem där tomten tittar in på julaftonseftermiddagen.

Man kan ju undra varför han inte frågar efter snälla vuxna? Behöver inte de vara snälla? För att det ska bli snälla barn måste det finnas snälla vuxna, alltså måste det vara viktigare att de vuxna är snälla.

Snällhet är en underskattad egenskap. Att vara snäll är inte att vara dum eller mesig. ”Vad är snällhet” frågar du kanske, du som läser detta. Jag säger som jag sa i krönikan som handlade om bra kontra dåliga lärare: alla känner någon. Vad är en bra lärare? Tänk efter från din egen skoltid! Det fanns bra lärare och dåliga lärare, fundera på egenskaperna som gjorde läraren bra och du har svaret. Likaså vet du skillnaden på en snäll människa och en som inte är det. Du känner garanterat någon från båda kategorierna. Vad är det som gör den snälla människan snäll? Du kommer knappast fram till att dumhet eller mesighet är något som ofta förekommer hos en snäll människa.

Hur är man snäll då? Enligt snällhetsprofessorn Stefan Einhorn är det ganska lätt. Och – naturligtvis finns det en massa goda saker som resultat av att vara snäll, precis som att man mår bra av att sjunga i kör, promenera i skogen eller klappa en katt. Att vara snäll är en framgångsfaktor därför att man mår bra av det. Naturen har ordnat det så fiffigt att det som vi måste ha tycker vi också om. Sex, att äta, att ta hand om barnen. Vi har också varit tvungna att dela med oss och samarbeta för att överleva. Därför belönar vi generositet och snällhet också med känslan av att må bra.

Men helt lätt är det förstås inte. Falsk snällhet är att inte sätta ner foten, att låta sig utnyttjas, att inta en offerroll och sedan klaga på det. Inställsamhet är inte heller snällhet. Här är några exempel på snällhet: att vara generös mot sin omgivning, slösa med beröm, uppmuntra människor, besöka någon som känner sig ensam.

Sådär, nu kan du börja det nya året med nyårslöftet att bli en snällare människa.

I Polen passade nya regeringspartiet PiS under jul och nyår på att klubba igenom nya lagar som hotar den fria journalistiken. Man kan nu bättre kontrollera media. Partiet är ärkekonservativt, kanske rentav nationalkonservativt. Kan man dra paralleller med Kent Ekeroth från Sverigedemokraterna som säger att SD ”i sinom tid ska stoppa media”? Polaren Erik Almqvist, före detta riksdagsman i SD (han som var med Ekeroth och jagade ”horor” på stan med järnrör) ska ”semestra i Polen varje år”. Detta skrev han på sin Facebooksida den 8 januari.

I hemstaden Nora finns en liten, men dock viktig parallell; obekväma medier blir inte inbjudna till pressträffar. När första spadtaget till den nya förskolan skulle tas bjöds pressen in. Utom nättidningen 24i som skrivit ett antal kritiska artiklar dels om bygget och om majoritetspartierna V och S.

De har nu goda kamrater i SD och i Polen.

Titti Hansson