Kooperativ packar ihop

Sista rycket. Jeanette Wallgren, Lena Köster, Barbro Nyblom och Ylwa Eklind iordningställer butiken för adventsöppet. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

ASKERSUND Konst- och hantverksbutiken Konstantin stänger efter jul. Medlemmarna i kooperativet som drivit butiken är för få för att orka fortsätta.

Det var för runt åtta år sedan, 2007, som konstkooperativet startade med butik i hamnmagasinet.

– Från början var vi tio stycken, berättar Ylva Eklind.

En del medlemmar droppade efter hand av och andra tillkom under resans gång. På senare tid har gruppen bestått av sju entusiastiska hantverkare. Att de i dagsläget är för få medlemmar för att orka driva butiken med hållbara öppettider är den största anledningen till att Konstantin nu slår igen.

– Vi har trivts jättebra här i hamnen, och med varandra. Så det här är förstås tråkigt, konstaterar både Ylva och Lena Köster.

Försöken att få nya medlemmar har heller inte lyckats. Gruppen har under det senaste halvåret diskuterat framtiden, men ser ingen annan möjlighet än att stänga.

– Det har varit ett svårt beslut att ta.

Att få bemanningen av butiken att gå runt har tärt på tid och ork.

– Alla är ju dessutom egna företagare och har verksamheter på olika håll, förklarar Jeanette Wallgren.

– Det blir för många timmar att jobba här i butiken, vilket påverkar jobbet att skapa och producera nya produkter, tillägger hon.

Askersund är en sommarstad med många turistbesök. Det är ju under den perioden som tillströmningen av kunder är störst, och som ska ge klirr i kassan. Under övrig tid på året räcker inte kundunderlaget till för att det ska kännas meningsfullt att hålla fasta öppettider.

Redan andra året efter starten 2007 anordnade man den första julutställningen, och nu pågår den sista.

Konstantin håller öppet alla adventshelgerna fram till jul, med ett varierat inslag av genuint hantverk, skapade med konstnärlig känsla. Sedan är butikens saga till ända.

– Men vi är ju fortfarande konstnärer och kommer att fortsätta med att vara det på våra vanliga platser och ateljéer, påpekar Lena Köster.

– Vi känner ju varandra väldigt väl, så det kan väl hända att vi ordnar någon utställning tillsammans. Men det har vi inte pratat om än, säger Ylva Eklind.

Att det kommer att uppstå ett tomrum i hamnmagasinet när lokalen tömts är ju ofrånkomligt. Men hamnen är attraktiv, så några problem att fylla lokalen efter Konstantins flytt ser inte kultur- och fritidschefen Annika Restadh:

– Det finns flera intressenter, både föreningar och företag som vill in där. Vi ska diskutera detta nu i veckan, säger hon.

Nästa höst står dessutom konsthallen i Sjöängen klar. Kommunen kommer då inte att kunna driva två konsthallar. Det innebär att den nu använda lokalen för utställningar i hamnen kan bli aktuell för icke kommunal verksamhet.

– Vi har börjat att se över hela hamnområdet och verksamheterna där. Det är ju jätteviktigt att hamnen sjuder av liv, understryker Annika Restadh.