Helga stökade till

Textstorlek:

Effekterna av Stormen helga börjar nu klarna. Länets skogsaktörer har börjat se över läget. Det har blåst omkull en del. Vissa har drabbats värre. Men konsekvenser som de efter stormen Per och Dagmar är det inte frågan om. Skogsbolagen uppmanar nu skogsägare till försiktighet.

– Här ringer det en del. Min uppfattning är att man inte vågade ut under helgen, först nu i början av veckan man gått ut, min bild är att många drabbats, men inte så allvarligt, säger Stig Åberg på Skogsam.

Lars-Åke Letskog, Mellanskog ger en liknande bild:

– Jag har fått några samtal, det verkar inte vara så mycket som ramlat. Det knepiga är att det verkar ha blåst omkull en hel del över vägar. Mer än vad som borde vara motiverat om man tittar i själva skogen. Kanske är det så att flera år utan större stormar gjort att lite äldre lövträd och liknande som stått efter vägar nu blåst omkull, menar han.

– Man ser oerhört mycket skräp, lövruskor, kvistar och toppar på mindre vägar i skogen.

Lars-Åke uppmanar skogsägare till översikt innan man gör några åtgärder.

– Ja, det är lätt att vilja sätta igång med vindndfällen direkt. Men gå ut i lugn och ro och se över läget. Titta hur mycket det är som ligger. Går det att samordna upparbetning av ivndfällen med någon annan skogsåtgärd? Att på egen hand såga vindfällen är mycket riskfyllt.

Dessvärre brukar alltid stora stormfällningar innebära att någon skogsägare som gett sig ut skogen för att ta hand om vindfällen får sätta livet till.

Stig Åberg håller med

– Är det inte så mycket kan det vara bra att vänta, Att upparbeta mindre mängder blir kostsamt och farligt när man går ut med sågen.  Det kan ju komma att blåsa igen, snart. Då kan det bli mer och värt att ta in en maskinentreprenör.

Som alltid är det skog där man nyss gallrat och i kanter av hyggen det blåst omkull mest träd.

Det finns mängder med rapporter om folk som drabbades på olika sätt under helgen. På vägen mellan Pålsboda och Hallsberg föll ett träd ner över en bil. En bilist rondellen i Kvarntorp eftersom stormen hade gjort att trafikbelysningen slocknat. I Kumla och I Örebro har studsmattor, uthustak och trädgårdsmöbler flugit omkring. Flera flaggstänger med reklamflaggor har också blåst omkull.

Många, framför allt mindre väger har varit eller är fortfarande blockerade. Eftersom blåsten fortsatte både under lördagen och söndagen och natten till måndag tillkom nya problem.

SJ stoppade all tågtrafik i fredags. I Örebro ln verkar tågen rulla någorlunda normalt. Men fortfarande tisdag morgon var exempelvis sträckan Nyköping-Kolmården stängd för trafik.

I Örebro valde man i helgen att ställa in julmarknaden i Wadköping då kastbyarna hotade att slita sönder och blåsa iväg stånden. I lördags beslutade man också att ställa in den årliga konserten O Helga natt. Konserten skulle har gått av stapeln söndag kväll, den femtonde i ordningen.  Arrangörerna att man inte kunde bygga upp scenen på ett säkert sätt och ställde in förberedelserna. Någon ny konsert i år blir det inte. Marknad i Wadköping blir det dock, den nittonde.

Tiodygnsprognosen talar inte om mer storm just nu. Men framåt torsdag kan det bli lite blåsigare igen, dock ej stormstyrkor.