56 år och nybliven lokförare

Textstorlek:

Klassen innehöll fem kvinnor, och bland dem ingick Anneli Brånsgård från Fjugesta, som helt bytt inriktning i yrkeslivet. De var alltså i minoritet, men Anneli tillhörde ytterligare en minoritetsgrupp i yrket, de över 50 år fyllda.

– Vad jag har hört så är jag den enda kvinnan som genomgått utbildningen vid min ålder, det har förut bara förekommit män över 50 år, upplyser hon.

”Vad modigt och roligt!” utbrast de före detta arbetskamraterna och många sade också ”jag skulle göra likadant om jag hade möjlighet”.

Anneli Brånsgård arbetade tidigare som idrottslärare i 32 år, de sista 21 åren på Lekebergsskolan i Fjugesta.

– Jag brukar säga att jag gått i skolan hela mitt liv, skämtar hon.

Vad var det som fick dig att byta bana?

– Funderingarna började väl egentligen för bortemot tio år sedan. Jag hade en bekant som berättade att han efter bara ett halvår som lokförare fick ut mer i nettolön än vad jag fick i brutto, trots att jag hade 25 års erfarenhet som lärare.

Men det var inte bara löneaspekten som spelade in, Anneli ville pröva något annat.

– Min dröm var ju förstås att bli skådespelerska, men det har jag ju ändå sysslat lite med som hobby.

Många känner säkert igen henne från scenen på Sparbanksbörsen i Fjugesta, där hon ingått i Lekebergs revysällskap i många år. Anneli har haft framträdande roller i både agerande och sång. Dock har hon på grund av lokförarutbildningen haft svårt att komma loss den sista tiden.

– Jag deltog inte nu senast när vi körde Hasse och Tage-föreställningen. Men där var min man Per Arne initiativtagare och medförfattare till uppsättningen.

Revykompisarna blev förstås förvånade över Annelis nya sysselsättning, och anar nog att det kommer bli mindre agerande på Börsen i framtiden.

Anneli har en systerdotter, Karolina Brånsgård, som nu är lokförare och man kan tro att inspirationen har kommit från henne.

– Det är snarare tvärtom. När jag började tala om mina planer om att söka in till lokförarutbildningen i Hallsberg så hakade hon på. Dock missade jag vid första intagningen, medan hon klarade sig. Det var därför hon blev färdigutbildad före mig.

För det är många olika urvalstester, vilket är nödvändigt eftersom arbetet är så pass ansvarsfyllt. Först ett webbtest hemma, innehållande olika delprov som ordförståelse, matematik, spatial- och slutledningsförmåga, plus en personlig beskrivning.

Vid det andra urvalet samlas sökande i grupper om tio och gör liknande men svårare tester. Till sist den psykologiska delen bland annat med simultanförmåga, långtidskoncentration, logiskt tänkande och korttidsminne.

– Vi vill ha många sökande till våra utbildningar, säger läraren Santtu Sjöberg.

– Det går åt cirka 400 för att få till en klass på 30 elever, eftersom alla prov gör att sökanden sållas bort.

– Vi har annonserat i både TV och press för att få ihop folk. Pensionsavgångarna är så pass stora nu att det kommer finnas behov av många lokförare under de närmaste åren.

I Annelis klass hade merparten fått anställning redan innan utbildningen var avslutad.

– De flesta i klassen har fått jobb kring de platser där de bor. Det kan vara Gävle, Borlänge, Göteborg med mera. Själv skulle jag ju helst vilja utgå från Hallsberg, avslutar Anneli.

Hon skyndar sig in i matsalen för att ansluta till sina studiekamrater, så här sista dagen med gänget.