Telia klipper kopparnätet

Det är den här tekniken Telia och Skanova vill bort från. De gamla luftledningarna är känsliga för störningar, exempelvis åska och blåst. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​Under 2016 kommer Telia och nätägaren Skanova att stänga en hel del av det gamla, fasta så kallade kopparnätet för telefoni på landsbygden. Det innebär förändringar för de som drabbas. Läget är dock ett helt annat än när Telia för fem år sedan påbörjade det man då kallade teknikskiftet. Nu är 4g-nät och fibernät betydligt bättre utbyggt.

När man river kopparnätet innebär det att den vanliga fasta telefonen inte längre fungerar. Många har också uppkoppling mot internet via det som kallas ADSL. Den möjligheten försvinner också.

Lite förenklat. Alla tjänster där man använder det gamla telejacket går bort.

Skälen till att man tar ner kopparledningarna, som går i luften är flera. De är dyra att underhålla, känsliga för åska och annat busväder. Det är mycket vanligt att utrustning slås sönder av åska med långa avbrott som följd.

– Dessutom har den här tekniken klara begränsningar i kapacitet. Bor man intill en telestation kan man kanske komma upp i som mest 50 megabit per sekund. För flertalet kunder är kapaciteten bara 6-20 mbit. Det räcker ofta inte till numera. Dessutom har man nu helt andra krav på tillförlitlighet, det klarar som sagt inte koppartekniken, säger Hans G Larsson

På de platser där det finns fiber, eller pågår projekt är det inga konstigheter. Där får man tillgång till blixtsnabb dataöverföring, telefoni, tv och allt möjligt via fibernätet.

– Örebro län är oerhört välutbyggt med fiber redan nu. Det finns möjlighet till bredband via fibernät i nästan alla samhällen med över 200 invånare. På mer än 50 platser har man också byggt fibernät på landsbygden via byalag, vägföreningar och liknande, ett flertal projekt är dessutom på gång.

Lite mer knepigt kan det bli där det inte finns något fibernät. Då är man hänvisad till mobilnätet. Telias samhällsansvar sträcker sig bara till fast telefoni. Vill man bara ha fast telefoni är det inga större problem. Man får behålla sitt nummer och får en apparat som helt enkelt överför telefonin via mobilnätet

– Det vi garanterar är inte full mobiltäckning om man med det menar att man helt säkert kan gå omkring och tala mobiltelefonen inomhus. Däremot garanterar vi en fast lösning som fungerar. I praktiken är det dock nästan alltid så bra täckning att även mobiltelefonerna fungerar.

Under de senaste två åren har både Telia och de andra operatörerna lagt ner åtskilliga miljarder på att förbättra täckningen, framför allt på landsbygden. Störst investeringar har Telia och Tele2 gjort.

– Målet har varit att bygga ut 4G, alltså bredband via telenätet så att det har samma täckningsområde som det gamla 2G-nätet, alltså det nät som används när man pratar i mobiltelefonen, fortsätter Hans G Larsson.

– Vi har 4 G-täckning eller den lite långsammare 3G-täckningen över 92 procent av Sveriges yta. Det är i praktiken ytterst få befolkade platser där det inte finns 4g eller 3g-täckning.

Vad innebär då 4g. Det är alltså en standard för att överföra data via mobilnätet. Nätet fungerar så här långt bara för datatrafik. Ska man prata i en vanlig mobiltelefon måste man ha 2g-täckning eller 3g-täckning. Det finns faktiskt platser där det finns enbart 4g-täckning. Datanätet kan fungera, även om täckningen när man ska prata i mobilen är lite sämre.

– Där kan vi alltså erbjuda fast telefoni via 4g.

Om man surfar på dator, pekplatta eller mobil kan man ha en trådlös router hemma, precis som när datatrafiken går via kopparnätet, eller fibernätet. Skillnaden är att routern alltså ansluter till internet via mobilnätet.

Uppkopplingen är förhållandevis stabil. Det är bättre driftsäkerhet och går oftast fortare än om man använder ADSL, via det gamla telejacket. Med riktigt bra täckning kan man komma upp i farter på 60-80 megabit per sekund. Vanligare är att man kommer upp i farter på kanske 20-40 megabit per sekund Det går alltså relativt fort att surfa, men inte lika fort som fiber.

De problem man kan uppleva i tätbefolkade områden, att kapaciteten i 4g-näten inte räcker när många surfar märker man inte mycket av på landsbygden numera. Kapaciteten har byggt ut.

– I de fall där det är långt till masten och täckningen är svag kan man ofta få mycket goda resultat med en riktantenn. Den förstärker signalen. Jag vågar påstå att vi kan lösa 4g-teknik på de allra flesta platser i landet, fjällvärlden inräknad, menar Hans G Larsson.

Bredband via mobilnätet har dock en rejäl hake. Man har bara tillgång till en begränsad datamängd. Där Telia klipper kopparnät erbjuder man som mest 100 gigabyte per månad. Det låter mycket. Men tittar man på TV, film och liknande via nätet går den datamängden slut fort. Speciellt om man är van att ha obegränsad datatrafik via ADSL.

– Här sker det dock en utveckling och en anpassning till marknaden hela tiden. Vi vet inte var det landar än. Kanske kan vi erbjuda mer datatrafik.

FAKTA
I Örebro län berörs följande platser när kopparnätet stängs:
Lindesbergs kommun: Allmäningbo, Björkabö, Granhultsbruk, Grönbo, Hammarbacken, Hällbyborg, Kloten, Kallernäs, Koverboda, Morskoga, Norrbyhammar, Rällså, Sällinge, Vasselhyttan, Vesslingby, Ytterekeby och Östra bor.
Ljusnarsbergs kommun: Finnfall, Göklund, Näcktjärn, Stjärnfors och Älvhöjden.
Nora kommun: Klacka och Lerberg.