Sökandet efter lyckan

Textstorlek:

Om lycka – återigen. Ja, jag vet att jag varit inne på ämnet förut. Men det kan inte hjälpas. Jag hamnar där igen. För det skrivs mycket i tidningar, i bloggar, i krönikor och inte minst i folks egna statusar på Facebook om lycka, och jag kan inte låta bli att fundera på det.

Lycka på Facebook är att till exempel ha fina blommor, att renovera huset och bygga ut altanen så att den blir ännu större, eller att bygga in den till ett uterum och bygga en extra altan utanför. Att åka båt på sjön eller havet fina dagar, att ha hand om barnbarn eller hästar och hundar. Det verkar ofta som om alla andra är lyckligare än en själv, har snällare barn och större familj som aldrig är osams och alltid har nåt kul för sig.

Men det händer att folk är olyckliga och skriver kryptiska saker som: ”Tänk att allting alltid ska gå åt helvete”. Eller: ”Att det ska vara så svårt för folk att inte lägga sig i sånt som inte rör dom”, och så inget mer. Jag är inte den som då frågar vad det handlar om, för jag får för mig att det är just vad mänskan vill, och det tycker jag är lite larvigt. Men det finns gott om folk som nappar och skriver till exempel ”Finns”, vilket betyder ”Jag finns här för dig” på Facebookspråk.

Letade lite på Internätet efter vad folk tycker lycka är och hamnade hos en modebloggerska. Hon skrev en lång drapa om begreppet lycka, typ ”Det gäller att varje dag bygga upp sig själv och alltid hålla huvudet högt. ”

Detta illustrerade hon med några bilder på sig själv med läpparna så uppumpade av botox att de stod rakt ut, sittande framför sin walk-in closet full med kläder och ett sminkbord som nästan välte av tyngden, samt en bild på sin kille med bar överkropp halvliggande i en soffa, exponerande sina magrutor. Då tänker jag att en människa som är så upptagen av sig själv och sitt utseende måste väl hela tiden oroa sig för vad andra tycker om en. Hon har knappast tid att vara lycklig.

Amerikanska meteorologiska institutet publicerade en studie 2011 där man upptäckt att temperaturen har stor påverkan på lyckokänslor. Enligt dem så maximerades lyckan vid 13,9 grader. Det har jag väldigt svårt att tro på. Jag vet bestämt att jag är lycklig när det är sommar och solsken och över 20 grader. Jag tycker sällan eller aldrig att det är för varmt, men för kallt är det väldigt ofta.

Fast man ska inte bry sig så jäkla mycket om vad det står i tidningar, böcker och på Internätet. Sambon läser en tidning som heter I form. Den handlar alltså om motion och kost.

Vi läste ett gammalt nummer häromdagen, där man i början av tidningen kunde läsa att det var bra att tänka på fetthalten i yoghurten, lättvarianten var att föredra. 16 sidor senare fanns en lång artikel om hur lightprodukterna var direkt farliga.

Titti Hansson