Verktyg

Textstorlek:

 

I slutet av sextiotalet skulle familjens hus renoveras. En undantagsstuga med utedass skulle bli ett modernt hus på landet med alla bekvämligheter. Holger, den lokala byggmästaren, fick förtroendet att renovera kåken. För en sexåring som inte behövde gå på förskola var detta ett äventyr. Hantverkare hemma i huset. Snickare, rörmokare, elektriker, allehanda spännande karaktärer stegade in i mitt lilla liv. Jag är ganska säker på att mitt samlarintresse tog fart i detta då. Johnny, som en av snickarna hette, gav mig alla sina tömda snusdosor. Jag vill minnas att ”Röda Lacket” dominerade och en hel pappkartong stod länge i min nya garderob och gav en doft av snus i mitt pojkrum. Det var också då jag fick framtidsyrket klart för mig. Jag skulle bli ”snickareochbonde”. För mig som sexåring kändes det som den perfekta yrkeskombinationen utifrån min värld.

Harv, plog och traktor i en lycklig förening med såg, hammare och såg.

Vill minnas att den ambitionen höll i sig i ett par år. Men ett idrottsintresse tändes och nya mål och drömmar tog vid. Fotboll dagarna i ända. Allt annat lades åt sidan. Fotboll på teve, på raster i skolan, på fritiden och slutligen i en fotbollsförening. Fotbollsskor, benskydd och handduk, verktyg för en proffsig fotbollsspelare. Sen kom tonåren och med dem moppeåldern, där skiftnyckel, tändstiftsnyckel och skruvmejsel blev oumbärliga verktyg för mig som mopedförare när det blev loppa på tändstiftet eller annat trassel. Detta när friheten skulle bevisas med moppe, häftiga sladdar och kilometrar man skulle avverka.

Meka var inte det roligaste jag visste så istället tog läslusten överhanden. Bok efter bok slukades, allt från serietidningar, seriehäften till ryska romaner i tegelstensformat. Ett lexikon köptes in för kunskapens skull. Häromveckan gick det på tippen. Ett fint, nästan oläst, lexikon i tjugosju band stod och samlade damm i bokhyllan.  Nu när wikipedia och andra lättillgängliga informationscentra finns på nätet fanns det bara en sak att göra. Åka till tippen med eländet.  Måste erkänna att det sved lite i bokälskarsjälen, men nöden eller framåtskridandet har ingen lag. Med några kraftiga svingar hamnade alla tjugosju banden längst ned i en container för brännbart på återvinningsstationen. Nu finns det andra verktyg för information. Alla är de samlade på nätet. Nätet, snart det enda verktyg man behöver. Wikipedia, sociala medier och digitala tidningar.

Jag själv behövde en skiftnyckel till moppen men dagens ungdomar behöver ingen moped. De träffas på Skype, Snap-chat och andra sociala forum på nätet. De behöver inte ens träffas för fysisk kontakt för detta finns det mängder av sidor som erbjuder sådan service utan att man själv behöver utsätta sig för beröring. Det är kanske det som gör att det nu blir så tokigt i umgänget mellan tonåringar. Där orden och uttrycken blir verktyg i samspelet mellan tonåringarna. Missförstånden är många och trollen på nätet breder ut sig som ett mytiskt folkslag, någon nätpolis finns inte och föräldragenerationen finns inte närvarande.

Livets verktyg skiftar över tid, men skall livet gå vidare behövs kärlek, tillit och omtanke. Verktyg som vi aldrig kommer att klara oss utan.