Förre äldreministern blir landshövding i Örebro län

Maria Lasson är glad åt sitt nya uppdrag, här framför Örebro slott. FOTO: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nya landshövdingen i Örebro län kommer från den 4 maj att heta Maria Larsson.
– Ett fantastiskt län med stor tillväxtpotential. Jag ser fram emot att få jobba här.

Oddsen att det skulle bli ännu en kvinna ur KD-leden, som blev landshövding i Örebro län, var väl ändå rätt höga. Men så klev hon den 26 mars in i det slott där hon ska ta över landshövdingestolen när Rose-Marie Frebran tackar för sig.

På pricken på utsatt tid mötte hon pressen, och kom iklädd blå dräkt, matchad med röda strumpor och röd scarf. En bonddotter som en gång utbildade sig till lärare, har sina rötter strax utanför Gnosjö, är gift med Gunnar och har tre vuxna barn och sex barnbarn.

Förordnandet är på sex år och hon kommer närmast från ministerjobbet med ansvar för folkhälsofrågor och äldreomsorg under åtta år i Reinfeldts regering.

Och nu ska hon alltså bo i ett slott. Vad säger barnbarnen om det, undrar vi, och får ett avspänt svar direkt.

– Jag har inte riktigt vågat berätta det för dom än. Jag har bara sagt att jag ska flytta. Men det är nog lika spännande för barnen som för mig.

Maria Larsson tycker det är en bra merit att ha jobbat med statlig förvaltning, på departementsnivå i flera år, och på vår fråga om hon har bra kontakter i regeringskansliet, säger hon:

– Det var ju de som utsåg mig. Men generellt har jag månat om att under åren i regeringen ha bra kontakter med alla partier. Jag tycker också det är viktigt att samarbeta över partigränser.

Men i och med landshövdingearbetet, så kliver hon ur KD-rollen och in i en ny roll som statens högste representant i länet. Om sitt nya arbete säger hon bland annat:

– Det gäller att ha en blandning av både ödmjukhet, hårt arbete och skarpa förslag. Och givetvis tycker jag arbetet ska bli jätteroligt att ta itu med. Och jag som kommer från Gnosjö vet vad samarbete betyder, den kunskapen tar jag med mig till T-länet.

– Det är en extra bonus att Örebro fyller 750 år, så jag hamnar så att säga rakt upp i ett födelsedagskalas.

– Men det här är ett framtidslän med stor tillväxt och ett demografiskt läge mitt i centrum. Jag ser en stor dynamik här.

– Det finns, har jag redan läst in mig på, en fantastisk motor i länet. Och med tanke på hur viktigt det är med företag för att få Sverige att utvecklas, så noterar jag att det finns många offensiva företag i länet. Länsstyrelsen har också en viktig funktion som lokal genomförare av de rikspolitiska besluten.

Rose-Marie Frebran avslutar sitt arbete inom kort.

– Blandade känslor. Men vemodigt, nej. Mera nedräkning. Nu ska jag ägna mig åt fotbollsuppdrag, gå på fler konserter, läsa böcker jag inte hunnit med tidigare, sova lite längre på morgnarna… och skaffa hund!

Under tiden första april fram till 4 maj går Kjell Unevik som ”vikarierande” landshövding.

– Nej, inte nervöst. Men kanske lite extra pirr att hinna med två jobb samtidigt. Men det ska gå bra.