Mattkultur på Stora Hotellet

Mattförsäljare Reza FouladkhahReza Fouladkhah visar upp en handknuten matta med ett fiktivt bazarmotiv. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Att köpa en riktig persisk matta är mer än att bara gå och slanta upp ur spargrisen. Just nu berättar företaget NMK om vad man behöver känna till innan man ger sig på att köpa en matta. Informationen pågår på Elite Stora Hotellet fram till och med söndag och det finns även mattor till nedsatta priser.

Det är inte lätt att tillverka persiska mattor. Nomaderna som gör det tillbringar cirka fem månader på att göra en matta på sex kvadratmeter och den har runt 80 000-150 000 knutar per kvadratmeter. En matta som har en miljon knutar per kvadratmeter och är lika stor tar mer än ett år att knyta. Mattorna håller dock väldigt länge.

Att en matta är i bra skick efter 40-50 år är bara normalt. Men färre och färre väljer att göra persiska mattor som är kända för att vara de bästa i världen. Materialet har blivit dyrare och allt fler nomader flyttar till stora städer i hopp om bättre arbeten. Därmed hotas tillverkningen av mattor att fortsätta minska eller till och med upphöra.

Det är inte bara svårt att tillverka en persisk matta, det är också svårt att köpa en. Det finns en hel del kunskap som få människor besitter när det kommer till dessa mattor. Därför har företaget Nordic Market Key gjort ett försök att få allmänheten lite mer bildad. Dessutom säljer de mattor med stor rabatt för att rensa plats i deras lager.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera

 

Billy Hammer