Sportlov

Textstorlek:


      Lov från sport? Nä, vecka 8 är veckan då alla elever skall sporta. En idé från fyrtiotalets början då det rådde koksbrist i Sverige och att ge lov en vecka till alla Sveriges skolelever var ett sätt att spara koks som användes som bränsle för uppvärmning i landets alla skolor. Det var alltså en form av bränsleransonering att ge skoleleverna en veckas ledighet på vintern. Det ursprungliga namnet på den här veckan var alltså kokslov, andra nutida varianter är februarilov eller vinterlov. En koll på internet visar att vi svenskar är långt ifrån ensamma om att ge eleverna lov i februari och faktum är att våra grannar i öst var snabbare på bollen än vad vi svenskar var. Många länder låter påsken bestämma när sportlovet skall ligga och här i Sverige är sportlovet utspritt på mellan tre till sex veckor lite beroende på när påsken infaller. På senare år har till och med vissa kommuner erbjudit flexibelt sportlov så familjer skall kunna välja vecka.

   Mitt minne säger mig att barndomens och ungdomens sportlov fylldes av plusgrader och töväder. Ibland kunde jag komma till Sportstugan i Sandvad och åka några varv på mina träskidor från Edsbyn, men att valla för tö och plusgrader har aldrig varit min grej. När jag blev lite äldre hoppade jag istället på bussen och tog mig in till Örnsro och ballongtältet för lite fotboll inomhus i det dammiga kolstybbstältet. Det fanns så kallade ballongtält på lite olika ställen i Närke och det var enda chansen att lira boll under vintern på vettiga ytor och vettigt underlag under det glada sjuttiotalet.

   Under åttiotalet blev det långa bussturer till alperna. Ett dygn på ett bussäte som gjorde kroppen stel och ryggen värkande men målet var Österrikes alper och den fantastiska skidåkningen, alplandets gemyt och samvaron med reskamraterna. Finns inget så härligt som att glida nerför de långa utförslöporna och känna solen värma det nordiska sinnet. 

   Under nittiotalet blev jag själv förälder och önskade mina barn inget hellre än snörika minnen av sportlovet och de första åren blev det mest issport och jag tillbringade åtskilliga timmar med att spola den lilla isbana som finns i vårt kvarter. Barnen gjorde varv på varv och var lika gärna på isen som i de snövallar som skottats upp runt isplätten. Oavsett om det var dagsljus eller kvällsmörker var energin stor och humöret på topp.

   Inte alla barn har lika stora möjligheter att sporta på lovet och det är olika förutsättningar som gäller för barnen. Man får hoppas att skolan inte ber barnen berätta vad de gjort under lovet när de är tillbaka i skolan för det är många barn som inte har haft chans till vintersport. Utrustning är dyr och långt ifrån något som alla föräldrar har råd att hålla sina växande barn med. Tur är att det är nu är okey, till och med trendigt, med begagnade prylar och alla bytesmarknader är populära. Med dagens digitalisering kan man också sporta med datorer och flera tävlingar och stora träffar sk LAN genomförs för sportlovslediga som gärna undviker snö och is och mer än gärna sitter i en mörk källare i skenet från en skärm.

   Men för barnens skull borde det finnas en naturlag som säger att det skall finnas snö på sportlovet så de kan ta del av allt naturen har att ge under vintern.