Amanda öppnar café i Borgmästarhuset

Textstorlek:

Som utbildad konditor närde Amanda Hofvander en dröm om att kunna starta ett eget bageri och café.
Nu är verkligheten nära, och det i en anrik byggnad där hennes servering kommer att bära namnet som anknyter till en tidigare boende i fastigheten.

Det spacklas, slipas, målas om och tapetseras i lokalen på Stöökagatan som även tidigare fungerat som café, men nu således med ny ägare som även kommer att överta bageriet.

Ägarinnan Amanda Hofvander rollar ut färg på väggarna och har under renoveringen även stor hjälp av sambon Linus Lindsmyr.

För henne är det lite av en dröm som blir till verklighet

– Jag gick utbildning på restaurang och livsmedel på Alléskolan i Hallsberg och då med inriktning på bageri. Jag har alltid haft ett intresse för att baka, berättar hon.

När Amanda var liten hade mamma Ulrika ett café i Vretstorp, så det kanske var då hennes bakintresse föddes.

Efter studenten 2015 har hon jobbat som konditor, bland annat på Restaurang Brändåsen, men hon har också passat på att resa runt lite i världen men kände nu att hon vill landa med en fast punkt i tillvaron.

– Det känns som jag är där nu. Jag har många gånger tänkt, och hoppats på, att det skulle bli något café ledigt i Askersund. Nu blev det ju så i fastigheten där Lilla Living låg och som dessutom ägs av mamma och hennes man Jonas Backeborn, förklarar hon.

Ytterligare en bonus är att Amanda och hennes sambo Linus bor på övervåningen, snacka om nära till jobbet.

Det har nu även blivit klart att Amanda också övertar bageriet som ligger vägg i vägg.

– Där finns ett bättre kök där för att bland annat göra tårtor. Delen med att eventuellt baka bröd kommer senare. Jag måste känna mig för först och ta ett steg i taget men här finns ju möjligheter att utvecklas beroende på efterfrågan, förklarar Amanda.

Amanda funderade också fram och tillbaka över vad hon skulle välja som namn till sitt företag.

Tankarna stannade till slut vid, Borgmästarinnans café, och så fick det bli.

– Den här fastigheten är ju känd som Borgmästarhuset och jag ville få in lite av den historia huset bär med sig. Det känns bra och jag ska läsa på så jag kan berätta mer om det för kunderna, förklarar Amanda.

En del av historien om fastigheten, borgmästaren och borgmästarinnan, kan hon hämta in från skriften ”Borgmästarhuset, ett gammalt Askersundshus”, sammanställt av Alf Cederlind genom Föreningen Gamla Askersund.

I den står att läsa om tvåvåningshuset på Stöökagatan, ett gammalt vackert trähus från tidigt 1800-tal, men också om de personer som varit aktuella i fastigheten.

Under åren har huset inrymts av många aktiviteter och även de boende i fastigheten har skiftat.

Sedan gammalt har askerundsborna benämnt byggnaden, Borgmästarhuset.

Anledningen är förstås att borgmästaren Anders Wilhelm Knös bodde i huset från 1843 fram till sin död 1870.

Efter att borgmästarens första fru, Elisabeth Mathilda Kjellström, dött i sviterna av en förlossning gifte han sig 1844 med Charlotte Wartz, men även det giftermålet blev kort och Charlotta avled i barnsäng 1847.

Änkling med två barn fick han se sig om efter en ny husförståndarinna och valet föll på Gustafva Charlotte Ahlström vilken han senare ingick äktenskap med 1852.

Borgmästare Knös var en driftig karl, framgår det av den skriftliga dokumentationen.

Bland annat arbetade han energiskt med bildandet av Askersunds Sparbank 1841, och som en tid inrymdes med kontor på Borgmästargården.

Men åter till nutiden och Amandas etablering och val av företagsnamn.

Hon verkar kunna samla på sig en rik, spännande och dramatiskt historik om det hus hon ska verka i. Känner du dig som en borgmästarinna nu?

– Nja, inte riktigt men jag tycker att det är kul att ha ett företagsnamn som passar till huset. Det finns en intressant historia att berätta och det tänker jag göra för de som vill veta mer om husets historia, säger en inspirerad Amanda Hofvander.

Än är inget datum för öppningen bestämt. Amanda vill förstås slå upp portarna så fort som möjligt när den nu pågående renoveringen är klar och ny inredning är på plats.