Vem spräcker Alliansen?

Textstorlek:

I skrivande stund finns fortfarande ingen ny regering i Sverige, men på torsdag när tidningen kommer ut så kan läget vara annorlunda. Om det inte blev en ren Alliansregering lär väl frågan om vem som egentligen spräckte Alliansen fortsätta. Kan något enstaka parti beskyllas? I mitt huvud skapades Alliansen för att vara en motpol till S och V tillsammans.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna och blockpolitiken har luckrats upp i och med nya partiers tillväxt. Alliansen i dess gamla form kanske har spelat ut sin roll i och med att Socialdemokraterna minskar och andra partier växer.

Hade Alliansledarna lovat lika mycket om de kunnat förutse valresultatet och hur svårt det skulle bli att bilda regering? Nu har alla svikit alla, alla har blivit beskyllda för fulspel och förtroendet för politiker sjunker som en gråsten. Men de höll ihop ända till omöjlighetens gräns trots att alla tidningar har basunerat ut sprickor varje vecka ända sedan årets början. Nu verkar skilsmässan efter det fjortonåriga äktenskapet vara ett faktum. Så – vem spräckte Alliansen egentligen? Lång och varaktig söndring är kanske orsaken. Men det omöjliga parlamentariska läget i riksdagen är nog den största anledningen till att samarbetet gnags sönder inifrån.

Många anser att det är Centerpartiets och Liberalernas ansvar att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. Det förstår jag inte riktigt. Ansvaret ligger väl i så fall på alla partier som inte delar deras politik och värdegrund. Ingen kan i fyra år ta ansvar för hur ett annat parti lägger sina röster. Däremot kan man mycket väl säga att man inte vill jobba ihop eller göra sig beroende av ett annat partis stöd.

I länets kommuner börjar det ordna upp sig. Det verkar bara vara Ljusnarsberg och Askersund som fortfarande inte bestämt hur styret ska se ut i kommunen. Det visar sig att fyra kommuner har ett minoritetsstyre och förändrad majoritet blev det i minst fyra kommuner. Men det är svårt att säga vad som är förändrat styre, för i kommunerna är blockpolitiken på det stora hela ett minne blott.

Det är fortfarande de traditionella partierna som styr fast ibland i de mest omöjliga konstellationer. Ingenstans i hela länet hittar jag något Degerfors Oberoende, Kumlas Väl eller Laxådemokraterna i majoriteten, alltså något lokalt parti. Det kanske inte är så konstigt. Lokala partier är ofta enfrågepartier och populister, dvs de säger nej till det mesta och får sina röster från de som gillar att säga nej till det mesta. Och utan att nämna några namn vet jag att det finns kommuner där de helt enkelt inte har lust att sitta i majoritet. Någon annan ska styra och de ska sitta i baksätet och dirigera vägen som vågmästare. Det skulle också – även om dom aldrig skulle erkänna det – vara svårt för Sverigedemokraterna i de flesta kommuner att sitta i majoritet. De har nämligen svårt att hitta politiker att fylla upp sina platser med. Särskilt politiker som vill sitta kvar i fyra år.