På söndag återinvigs Sköllersta kyrka

Textstorlek:

Den första advent klockan två återinvigs Sköllersta kyrka. Den har då varit stängd i ett år. Under den tiden har det hänt en hel del i kyrkan. Det mest påfallande när man kommer in är ett betydligt ljusare, öppnare kyrkorum. En av länets äldsta kyrkor har fått en välbehövlig ansiktslyftning.

Sköllersta kyrka har under året genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. När Länsposten kommer på besök är arbetena i själva kyrkorummet klara, lite städning återstår.

– Det var välbehövligt. Senast kyrkan renoverades var 1956. Stora delar av elen, avloppsrör och liknande var från den tiden, eller äldre, det var utdömt för länge sedan. Något var tvungen att göras, säger Per Sverrin, fastighetsansvarig i pastoratet.

Ny el, delvis nytt vatten och avlopp, en helt ny ljudanläggning, som kan styras trådlöst var som helst från hela kyrkorummet har tagit en hel del tid och resurser. Att installera sådant i ett så gammalt hus kräver speciallösningar.

– Nytt brandlarm och nytt tjuvlarm har det också blivit. Den helt unika, ovärderliga skulpturen Sköllerstamadonnan har fått ett helt eget larmsystem.

Men det är ljuset i kyrkan som är den mest påtagliga förändringen. Det är rejält ljust, trots att det inte installerats särskilt mycket mer belysning.

– Det är väggarna och valven som rengjorts. Man trodde det var vitt, men i själva verket var det rejält svårtgrått, dunkelt, härinne, säger Magnus Segendorff, kyrkoherde.

Att man längst bak i kyrkan tagit bort ett antal bänkrader och på det sättet fått ett öppet kyrktorg bidrar också till att släppa fram ljus och ge ett mer öppet kyrkorum. Sköllerstamadonnan är nu upplyst och tar på ett helt annat sätt än tidigare plats i kyrkorummet, trots att den står på samma plats som den alltid gjort.

Madonnan är en av flera riktigt gamla föremål i kyrkan.

– Madonnan är från 1200-talet och prediksstolen, som är Örebro läns äldsta, är från 1592. Krucifixet är från 1300-talet, liksom lampkronorna över koret.

Det så kallade kyrktorget längs bak ska kunna vara en flexibel yta. Längs bak finns skåp för förvaring och ett komplett pentry. En handikapptoalett finns också vid ingången. Borta är den gamla, murriga träväggen. Att installera moderniteter i en kulturminnesskyddad byggnad från 1200-talet kräver en del udda lösningar. Ventilationen från toaletten går exempelvis upp genom golvet på läktaren och ut genom en av de pyttesmå rutorna i ett av de blyinfattade gavelfönstren.

– En annan sak som försvunnit är det murriga och rätt fula vindskydd man satt upp runt porten på en av långsidorna på 1950-talet. Vi har också tagit bort det gamla kassaskåp som av någon anledning stod mitt i kyrkorummet, fortsätter Magnus.

Det och det faktum att det inte längre finns någon altar-ring gör nu att man kan ta sig ända upp på koret med rullstol, eller rullator.

Bänkarna är iordninggjorda och vackert nymålade, med ådrade partier. De har också fått ett helt nytt vackert golv av trä. Tidigare var det korkmatta ovanpå ett rätt lappat golv. Även den främre bänkraden är bortplockad, för mer rymd. Färgskalan är hämtad från prediksstolen.

En del hinner dock inte bli färdig till invigningen, sakristian.

– Väggarna var angripna av algpåväxt. När man började hacka bort bruket för att reparera hittades flera lager av både riktigt gammal puts och målning. Där har det kört fast. Det har gjorts fler arkivariska undersökningar och dokumenterats. Stiftet är inblandat, eftersom församlingen inte har råd att bekosta sådant, berättar Per Sverrin.

Vad som exakt ska ske i sakrtistian är så här långt inte klart. Man hoppas kunna färdigställa under våren.

– Det slutar nog med att vi får som vi vill, ett ljust fint rum här också, säger Magnus Segendorff.

Det kyrktorg som uppstått längst bak ska kunna användas för mindre mer intima högtider, barnverksamhet och kyrkkaffe. Där ska man också kunna ställa stolar, om utrymmet behövs.

Kostnaden  för det hela uppgår till 4,5 miljoner. 2,7 av dessa är församlingens egen insats. Pengarna kommer till stor del från försäljningen av prästgården här i Sköllersta Resten är så kallad kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkobyggnads-bidrag.