A V Rothstén målade även naturutsikter mot Örebro

Textstorlek:

För två veckor sedan skrev vi här i Länsposten om Örebromålaren som 1888 tillbringade en sommar i Nora, då han verkligen var produktiv. Nu har vi forskat och kommit fram till att Alexander även målade annat än Västmanlandsstaden.

I texten till den förra artikeln framställde undertecknad den naturliga reflektionen: “Visst borde det väl finnas målningar även från andra platser än Nora?”.

Någonstans i bakhuvudet fanns namnet sammankopplat med Örebromotiv och varför då inte bläddra i det utsökta bokverket “Örebro i konsten”, som jubileumsåret 1965 gavs ut av mor och dotter Margit Palmaer Waldén och Katja Waldén.

Under avsnittet om konst från östra stadsdelen finns en oljemålning av A V Rothstén med. Denna är dock inte avbildad i färg i boken.

Som vi skrev i förra artikeln så bodde konstnären mellan april 1886 och september 1888 med sin familj på Faktorigatan 8 i Örebro, men skulle senare flytta till Stockholm. Kanske att han ändå hade kopplingar hit då han återvände tillfälligt till Örebro för att måla? Hans farfar hade varit mönsterskrivare vid Nerikes regemente.

Nåväl, jakten efter fler Rothstén-motiv gjordes via internet och då upptäcktes att ovanstående översta motiv fanns med på en Linköpingsauktion 2014. Där salufördes det som ett motiv från östgötastaden, vilket inlämnaren alltså trodde.

Tavlan blev emellertid osåld och finns kvar hos ägaren i Stockholm. Denne blev mäkta förvånad över Länspostens avslöjande att det istället rör sig om ett Örebromotiv.

En annan internetlänk fanns på sidan Rötters anbytarforum. Där hade en Norrtäljebo ärvt två målningar av en anförvant i Västergötland, och denne upplänning ville nu veta om någon kände till staden på tavlorna.

Efterlysningen gjordes redan 2011, men inget svar hade inkommit på forumet. Länsposten kunde nu meddela att motiven var hämtade från Örebro.

Via internet kan man också hitta något mer än Örebro och Nora, som A V Rothstén gjort. Det är nämligen ett motiv från Humlegårdsgatan i Stockholm, kallat Spåkvinnan Arfvedsons hus, från 1889.

Hans far Carl Abraham Rothstén hade dock varit mer flitig med Stockholmsmotiv.