600.000 valsedlar att räkna och kontrollera

Rickard Linde samordnar valet på Länsstyrelsen. Ett digert arbete. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Ett digert arbete väntar på Länsstyrelsen när alla valsedlar ska räknas och kontrolleras.
– Förra valet gick vi igenom 600.000 valsedlar för vårt län, säger valsamordnaren Rickard Linde.

Det drar ihop sig till val, och det drar därmed ihop sig till räkning och kontroll av valsedlarna hos Länsstyrelsen, som är statens yttersta kontrollant för att allt i valet går rätt till.

Om förra valets siffra för valdeltagande i länet står sig, 86,7 procent, så blir det en hel del valsedlar att räkna.

Rickard Linde:

– De räkningar som görs ute i kommunerna på valnatten är preliminära. Sedan kommer alla valsedlar hit och vi har massor av folk som sitter och går igenom varje valsedel, som alltså kontrolleras minst två gånger.

15 september räknar han med att mandatfördelningen ska vara klar till riksdagen. Två dagar senare ska det vara färdigräknat till kommunerna och landstinget, i vårt fall region Örebro län.

I kommunvalet krävs tre procent av rösterna för att få mandat. Om det är två valkretsar eller fler, så går gränsen vid tre procent.

Förtidsröstandet har ökat hela tiden och var förra valet hela 42 procent.

– Vi på Länsstyrelsen har lagt ned ett stort arbete för att allt ska gå rätt till. Vi har träffat kommunerna tre gånger var, och vi ger löpande stöd till deras valhantering.

Det kommer att finnas blanka valsedlar, partivalsedlar och namnvalsedlar. Om det finns valsedlar med namn som är nedskrivna, utan samtycke, så tillskrivs partiet valsedeln.

De etablerade partierna har låsta listor. Men exempel på olåsta listor är SD i Askersund, Hällefors och Laxå. Landsbygdspartiet har en oberoende öppen lista i Lindesberg. Framtidspartiet i Lekeberg däremot har en låst lista…

– Sedan förra valet har vi haft 300 ärenden, alltså under mandatperioden, som gäller folk som hoppat av politiken. Vi lär få se sådant nu också.

0,04 procent av valsedlarna förra gången var ogiltiga i vårt län.