Internet eller varubil

Textstorlek:

 I tider av stress och press, när familjer kämpar för att få det så kallade vardagspusslet att gå ihop har nya entreprenörer sett sin chans på det världsomspännande nätet. Snart har många affärer och butiker fått stänga ned på grund av dålig lönsamhet då många inköp görs på nätet från den egna tevesoffan med de bärbara datorerna vinglande på sömniga ben. Kläder, böcker, musik och all sköns prylar beställs från när och fjärran. Ibland till löjligt låg kostnad från andra sidan jordklotet. Många gånger också till en löjligt låg kvalité som gör att varan åker direkt ner i soppåsen när man fått prylarnai handen. Matkassar förbeställs och hämtas färdigpackade och familjer kan få dessa levererade till den egna dörren. Det går också att förbeställa sin matkasse med en måltid  uträknad utifrån innehållet och det stora matvaruföretaget kör ut dessa påsar med sin skåpbil till dörren för de med tidsbrist och hunger.

   Annat var det förr då fick man minsann åka till affären och handla med bil och spy ut avgaser och knäcka ryggen med att bära tunga kassar i miljöovänlig plast. Nej, så behövde det inte alls vara. När förr var länge sedan och kåsören var ung kom det flera olika varubilar i byarna i Östernärke och man behövde inte gå längre än till grindstolpen för att få ihop en läcker måltid för den hungrande lantbrukarfamiljen. Snabbt, bekvämt, enkelt och framförallt miljövänligt. Nåja.

   Tengås varubil kom på torsdagar med ett sortiment som räckte långt och det var bara att plocka varor från de rassäkrade hyllorna. Tengå själv stod till tjänst med handlaremössan käckt på svaj och rocken i ett för sextiotalet populärt konstmaterial i grälla färger. Sedan när det var färdighandlat satte han sig bakom ratten och försvann till nästa kund i ett mörkt moln av diesel. Varannan tisdag kom fiskbilen och mamma köpte kolja, så onsdag var det alltid fisk till middag. Ingen av kåsörens favoriträtter men om det inte var oftare än en gång var fjortonde dag så fick det duga. Men absolut inte strömming, där går gränsen.

  Innan kåsören kom till världen kom även drickabilen i Östernärke med sin skramliga och efterlängtade last av bubblande söt dryck. En bil som kom och fortfarande kommer var glassbilen. Med sin muntra trudelutt annonserar den sin ankomst för alla som vill köpa lite svalka på pinne eller i strut.

   På postorder kunde man handla mängder av saker från Borås. I princip allt man behövde, och inte behövde, för hem och hushåll. Postorderförsäljning som nu helt blivit utkonkurrerad av internet även om det är samma aktörer som säljer sina varor på nätet som tidigare på postorder. En som förstod postorderns finess och bekvämlighet parad med enorm räckvidd var Errol Norstedt som prånglade ut mängder av musikkassetter under namnet E. Hilter och Luftkaffe till hugade spekulanter. Små radannonser i olika tidningar lockade till köp av kassetter med musik som endast Eddie Meduza kunde skapa.

Ett annat musikföretag som firade stora triumfer med postorder var annars Ginza, ett företag som klarat övergången till internet även om flera streamingtjänster är svåra konkurrenter.

   Så allt var kanske inte bättre förr men det var heller inte sämre och shopping var miljövänlig och själva postleveransen av varan var betydligt mer pålitlig förr.