En vinge söker nytt jobb

Textstorlek:

I sommar har det nordligaste vindkraftverket i Mosås reparerats och nu snurrar alla fem på rad igen. En vinge hade spruckit och har nu ersatts av en ny. Då återstår frågan vad som händer med den avlagda. Ägaren Stefan Josefsson tar gärna emot tips på nya användningsområden.

– Jag tar gärna emot förslag. Kanske den kan vara en rondellprydnad, eller varför inte en trampolin?

Det går att skämta mycket om ett sådant här schabrak, men egentligen är det en sak för försäkringsbolaget. Kan man hitta andra användningsområden är det förstås att föredra.

– Kanske kan den repareras och användas igen?

Rena skrotvärdet måste hur som helst rendera i många tusenlappar.

Det var förra försommaren som ett lager hade gått sönder och orsakat en spricka i vingen.

– Är det bara ett lager som måste bytas så är det ett driftsstopp på ett halvår. Men nu tog det alltså ett år för att få hit en ny vinge.

Det som fördröjde var frakten från Kina. I regel fraktas 15 – 20 sådana här vingar på jättebåt runt Kap Horn i Sydamerika och vidare till Rotterdam. Men denna gång måste fartyget trassla sig in genom Suezkanalen.

– Vingen har varit av i alla möjliga hamnar på vägen; Hong-Kong, Singapore med fler. Vid östra Afrika var de också rädda för kapare.

Nu var det väl ingen som traktade efter en vinge till ett vindkraftverk, utan det gällde i så fall utpressning. Men man klarade sig från scenariot med pirater.

– Även om det är en garantifråga och en sak för försäkringsbolagen så är alla förlorare när ett sådant här haveri inträffar.

För att kunna skruva loss den gamla vingen hade Stefan experter här från när och fjärran, både Spanien, Tyskland och Gotland.

Gjuteriet som hade gjort det aktuella vindkraftverket hade flyttat sina gjuteriformar från Spanien till Kina.

– Kina har blivit en storleverantör av vindkraftverk och levererar 10 000 vingar per år.

Stefan berättar också att den nya vingen som kom var 40 kilo lättare och då var man tvungen att balansera om hela vindkraftverket.

Under Stefans 25 år i branschen har han sett en enorm utveckling. Den största utmaningen är nu att ta sig an Norrland, och att lägga om stamnätet där.