Sverige upprepar VM-94

Textstorlek:

Att ta sig till kvartsfinal har inte hänt Sverige många gånger i VM-historien, senast för 24 år sedan i USA-VM 1994. Många supportrar har varit på plats i Ryssland och fler är på väg. Håkan Nilsson och Madelene Svensson från Örebrobolaget Scandinavian Broker Group har sett till att fylla flera flygplan till årets VM.

– Det har blivit ett enormt intresse för denna typ av resor. Det finns många hängivna fans i hela Sverige som följer laget i vått och torrt, säger Håkan Nilsson.

Tillsammans med honom och Madelene Svensson från samma bolag, beger vi oss från Örebro till Arlanda i bil. Klockan är 03.30 denna tidiga tisdagsmorgon som kommer bli väldigt minnesvärd.

I bilen upp får Håkan tillfälle att berätta om sitt bolag som han är delägare i tillsammans med Peter Örnberg och Johnny Eklund. Madelene är sedan i höstas anställd för att hjälpa Håkan att hålla i alla trådarna.

Allihop har tidigare varit arbetskamrater på Örebro flygplats och Håkan har över 20 års erfarenhet från branschen. Han hade också eget flygcertifikat under många år. Så flyg är alltså inget nytt för varken Håkan eller Madelene.

– Jag ordnade med resorna runt i Europa för Östersundssupportrar förra året och i vintras, upplyser Madelene.

Bolaget har bara funnits till i några år och har sitt kontor på Oskarsvägen i Örebro. Företaget växer och ordnar även ishockeyresor åt många klubbar, plus det senaste med fiskeresor.

– Fiske är nämligen också ett stort intresse för mig, säger Håkan.

I ankomsthallen på Arlanda börjar den långa arbetsdagen för Håkan och Madelene, som ska se till att alla resenärer kommer iväg ordentligt till de tre planen som chartrats.

Ett är beställt av Svenska Fotbollförbundet som här låter spelarnas släkt komma över och se sina nära och kära. Jag får några ord med Marcus Bergs bror. Lika som bär, men så skiljer också bara ett år.

– Jodå, jag har också spelat fotboll, men inte alls på samma nivå som brorsan.

Med är även Jimmy Durmaz familj som under dagen ska heja fram Blågult till kvartsfinal.

Väl framme i Sankt Petersburg är prio ett att skaffa ett så kallat Fan – id, ett slags visum med foto. Det måste alla åskådare ha. På Sveriges camp är stämningen hög och där kan man också bli ansiktsmålad.

Ett hav av gula tröjor närmar sig jättearenan, som på avstånd liknar ett stort UFO. Men det är en vacker byggnad, med ett utsökt läge vid Östersjön. Några japaner syns med både svenska och schweiziska flaggor målade på kinderna. De var ju själv nära att gå vidare till kvartsfinal. När jag frågar dem om vilka som kommer vinna idag, så blir svaret givetvis Sverige.

Ett mäktigt stadium möter åskådaren och arenan tar bortemot 70 000 personer. I matchen håller Sverige i taktpinnen och skapar många chanser i första halvleken. I andra blir det lite mera Schweiz med bollen, men i den 66 minuten kommer då äntligen Sveriges ledningsmål, som skulle bli segermål.

Mot slutet pekar domaren på straffpunkten, men efter VAR-granskning blir det bara frispark. Men vad gör väl det, för alldeles därefter blåser domaren av, och Sverige är i kvartsfinal!

Spelarna jublar och grattar sina hängivna fans, vid den gula väggen. Framför oss sitter några tyskar, och en av dem tar mig i hand och säger grattis. Det var ju på denna arena som deras lag egentligen skulle spela. Men eftersom de redan hade biljetterna så fick det bli Sverige – Schweiz istället.

På flygplatsen kan svenska fansen se att England gått vidare på straffar, vilket bäddar för ytterligare en stormatch på lördag. Säkert med flera av dagens supportrar på plats.

Klockan 04.00 är vi åter i Örebro efter ett oerhört händelserikt dygn.