Löfte om ökad trygghet

Mer centralt än så här kan det inte bli. Däremot kan det bli mer ordning, centralt. Det satsar nu kommunen på. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nu tecknar kommunen ett medborgarlöfte för att öka tryggheten i Örebro city.
Brottsförebyggande rådet har lyft fram flera faktorer som påverkar tryggheten.

Örebro kommun, Polisen, Öbo och City Örebro samverkar kring brottsförebyggande åtgärder och tecknar nu ett medborgarlöfte med målet att öka tryggheten i centrala Örebro.

– Ännu ett steg i rätt riktning, säger Stina Storm VD på City Örebro, i en skriftlig kommentar till löftet.

– Vårt gemensamma arbete för att skapa en trygg och trevlig stad ökar hela tiden. I medborgarlöftet är näringslivet en viktig samarbetspartner.

Brottsförebyggande rådet har lyft ett antal faktorer som påverkar tryggheten i city negativt. Det kan vara våldsbrott, ordningsstörningar, droghandel, skadegörelse samt cykel- och butiksstölder.

Patrik Wallin är brottsförebyggare på kommunen. På Länspostens fråga om ett av problemen, cykelstölderna, svarar han:

– Vi har gjort en del och har hela tiden frågan uppe på bordet. Vi är aktiva här. Vi måste inte minst underhålla folks medvetande om att de ska satsa på bra cykellås. Rambygellås är ett bra tips.

– Vi jobbar mycket gentemot försäkringsbolagen och vi tittar på det här lokalt i BRÅ. Cykelgaraget vid Resecentrum är ett exempel på hur vi aktivt arbetar för att minska cykelstölderna.

De trygghetsskapande åtgärderna kommer att genomföras i år och nästa år.