Titti Hansson: Måste man skriva om fotboll?

Textstorlek:

Ja, det måste man nog. Det är meningen att mina krönikor ska vara lokala, men det finns ju faktiskt en rejäl lokal touch när det gäller fotbolls-VM i Ryssland. Ola Toivonen är från Degerfors och Jimmy Durmaz är från Örebro. Jag tänker inte kommentera den senare och allt runtomkring honom för jag är trött på det och hoppas att många många andra också är trötta på allt tjafs och hat.

För den som inte tycker själva fotbollandet är så spännande kan man diskutera den delikata situationen med herrars respektive damers löner. Jag hörde en diskussion om dessa löneskillnader och det menades att folk hellre vill se herrfotboll än damfotboll så därför finns det självklart mer pengar i herrfotbollen. Javisst. Jag förstår det. Men FIFAs löner till VM-spelarna är rent upprörande orättvisa. Har ni redan hört detta kan ni sluta läsa här, har ni det inte så håll i hatten.

FIFA betalar ut 72.000 pix per spelare och dag till VM-spelarnas klubbar. Detta startar två veckor innan turneringen börjar. En liten nätt summa som har tredubblats på fyra år, om du är herre vill säga. Är du dam får du – ingenting. När damerna åker till VM får de istället ta semester från sina ordinarie jobb.

Ja, men det är ju internationellt bestämt det där, tänker du. Dom är ju så ojämställda utomlands, det är vi ju inte i Sverige. Jo pyttsan. En landslagsspelare i Sverige som är herre tjänar i genomsnitt 1 859 259 spänn i månaden. Ja, du läste rätt – i månaden. En landslagsspelare som är dam tjänar 24 864 kr, ungefär lika mycket som man tjänar på McDonalds. Hon tjänar alltså 98,7 procent sämre än herren. Jag tänker att FIFA kunde ha, istället för att tredubbla herrarnas löner på fyra år, gett en del av dom pengarna till damerna.

Men det är inte så inom alla sporter. Enligt undersökningar hänger det ihop med hur framgångsrika de är. Alltså, inom skidor och friidrott och simning har kvinnorna högre lön än männen, i Sverige alltså.

Till valrörelsen då. Jag blir orolig när jag läser att SÄPO varnar för utländsk infiltration, dataintrång och desinformationskampanjer i valrörelsen. Det känns väldigt osvenskt, vi är vana att kunna lita på det vi läser och hör. Det får mig att fundera på hur mycket jag läser på Facebook och Twitter som överhuvudtaget stämmer.

Enligt SÄPO handlar det mycket om just islam och flyktingpolitik och hur regeringen beskrivs som svag och handlingsförlamad i dessa frågor, och detta ligger i vissas intresse att förstärka. Man ska alltså vara mer än misstänksam när man läser länkar och särskilt om man delar vidare.

Jag brukar helt enkelt kopiera rubriken, om det finns någon, och klistra in på Google. Oftast får man svar på varifrån artikeln eller kommentaren kommer. En av de bästa, eller värsta, jag läst på länge var uppmaningen att sprida vidare det förjävliga med att skolorna i Sverige skulle börja servera halalslaktad sojakorv.

På min fråga om hur något som är gjort av soja kan vara slaktat fick jag inget svar från ljushuvudet som delat. Fast från en annan vän kom svaret: Av gräsklipparen.