På onsdag ska flaggan upp

I vinden vajar den blå duken med det gula korset. Vår Svenska flagga. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Sveriges Nationaldag firas nu på onsdag den 6 juni. Många flaggor kommer att ses vaja mot den blå himlen.

Att fira Nationaldagen är lite speciellt. Det är en tradition som går tillbaka till år 1983.

Det var då firandet av Svenska flaggans dag blev nationaldag istället. Firandet med flagghissning, högtidsklädda människor och musikkårer fortsätter varje år den 6 juni.

På många platser runt om i länet och landet anordnas firande och vi ger tips på några platser, ni kan besöka. Men det finns också många andra ställen att åka till.

I Lerbäcks hembygdsförening börjar firandet klockan 18 med att Spikblecket spelar.

Det blir tal av kommunalrådet Per Eriksson samt servering och lotteri. Firandet vid hembygdsgården avslutas med att flaggan halas och nationalsången sjungs.

Vid hembygdsgården Dammtorp blir det traditionellt firande med start klockan 15 med diktläsning.

Högtidstalet hålls av Harry Lundin, Laxå kommun. Hembygdsföreningen Tived serverar kaffe och nationaldagsbakelse.

I Hasselfors börjar nationaldagsfirandet klockan 14 i Bruksparken. Medverkar där gör Laxå Blåsorkester och talare är kyrkoherde Jan Wallgren. Det serveras kaffe, saft och bakelser till ett pris av 20 kronor.

Intäkterna från serveringen går oavkortat till Barncancerfonden. Arrangörer är Hasselfors byalag i samarbete med Laxå kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och Skagershults församling.

Lännäs Hembygds-och Fornminnesförening firar nationaldagen vid forngården i Lännäs klockan 19. Uppträder gör Jan Larsson Örebro och P-A Carlsson, Stora Mellösa. De spelar och sjunger visor och schlager. Det blir diktläsning, kaffeservering och lotterier. Vid otjänlig väderlek hålls firandet i Lännäs Bygdegård.

Ekers hembygdsförening har högtidligt firande i hembygdsgården klockan 15. Medverkar gör Andreas Gyllander som ackompanjeras av Gunnar Staaf. Det blir servering, lotterier och loppis.

På hembygdsgården Högan i Fjugesta börjar Nationaldagsfirandet klockan 15. Wendla Thorstensson håller högtidstalet. Knistakören och Angels Voice sjunger, Elis Grahn spelar trumpet.

Kommunen välkomnar nya medlemmar. Det blir prisutdelning i skolornas teckningstävling, ansiktsmålning och utställningar.

I Laxå hålls Nationaldagsfirandet och medborgarskapsceremonin på Centrumtorget med början klockan 11.

Talar gör Bo Rudolfsson. För musiken står Laxå Blåsorkester och J&J Simple Souls. För barnen finns hoppborg och det bjuds på fika med mera.

Vid hembygdsgården i Finnerödja anordnar hembygdsföreningen Nationaldagsfirande klockan 18. Högtidstalet håller Sven-Olof Johansson. Pensionärssångarna bjuder på sång. Kaffe och nationaldagsbakelse serveras.