Vivalla bostadsområde firade 50

Textstorlek:

Som kan läsas mer om på sidan 28 så invigdes Vivalla bostadsområde 1968. I fredags firade man detta på olika sätt.

På torget hade Elisabet Norlinder satt upp sin fotoutställning om Vivalla, Ökna och Lundby, där man kunde se hur området såg ut innan det blev moderna bostäder. Med är också hennes syster Kerstin Brandell.

– Vår farfars hus finns faktiskt fortfarande kvar. Tidigare var det förskola, men nu är det annan verksamhet där, sade Elisabet.

Både deras far och farfar brukade jorden här och det fanns en mängd lantbrukare som blev uppköpta av kommunen.

Utställningen visade också tidiga bilder på hur det nya området växte fram på 60-talet och från själva invigningen. Även biblioteket exponerade flera gamla bilder på skärmar där man kunde se när Vivalla var ungt.

– Det pågår ständigt renoveringar och ombyggnationer i området, så att bostäderna ska hänga med i tiden, upplyste Peter Hovlund, distriktschef på ÖBO, som är ansvarig i Vivalla.

I höstas kunde man se honom i panelen i det debattprogram på TV om Vivalla, tillsammans med politiker som Jan Björklund och Gustav Fridolin. För visst har området blivit omdiskuterat de senaste åren.

– Jag har i alla fall trivts bra under mina 49 år i området, sade Lars-Erik Boström. Jag har bra och skötsamma grannar. Även om det nu inte är lika många svenskfödda här som förr.

På torget är det loppis varannan torsdag och fredag. Så även denna fredag.

– Vi var osäkra på om vi kunde vara här nu när det är jubileum, men det har gått bra. Hyrorna som vi får in skänks till kyrkan och till folkhögskolan, informerade Margit Andersson.

Senare på kvällen skulle Boris René uppträda vid stora scenen. Boris som själv bott i området under flera år.