Samlarbilder och nålar

Textstorlek:

Samlarbilder, nålar, böcker, vykort, autografer ja, allt som hade med sport att göra kunde hittas på en samlarmässa på Riksidrottsmuseet i Stockholm. Ansvarig för evenemanget sedan 13 år är Mats Taxén, tidigare sportjournalist.

Riksidrottsmuseet ligger vid Gärdet i Stockholm och där har samlarmässan med sportmemorablia anordnats sedan elva år. Arrangören har anlitat sportjournalisten Mats Taxén som samordnare för evenemanget.

– Dessförinnan drev jag mässan i Älvsjö Folkets Hus under två år, efter att Sivert Zacharoff lämnat över ansvaret till mig.

Det var nämligen denne Sivert Zacharoff som grundade samlarmässan för 30 år sedan. Han drev då Stockholms idrottsantikvariat.

Från början kallade han händelsen för ”Sportboksdagen”, efter alla sportböcker som kommit ut genom åren. Redan i mitten av 1940-talet började Brunnhages sportböcker att ges ut årligen.

Men inte bara sportböcker har funnits på mässorna genom åren, utan här har saluförts Alfabilder, Rekord-Magasinet, All-Sport, autografer, biljetter, program, pins, vykort, skivor, prydnadssaker och allt som har med sport att göra.

Grundaren Sivert Zacharoff är nu 85 år och orkar inte hålla på att sälja sina saker. Anders Bertilsson, boendes i Högsjö, sålde därför sportsaker åt honom.

– Själv samlar jag matchprogram och biljetter, men här säljer jag böcker och sportfoton åt Sivert.

En stor bunt gamla reportagebilder från 1930- och 40-talet såldes för 20 kronor stycket.

Anders, som alltså bara bor sex mil från Örebro, känner till Christer Blohm, han som skrivit böckerna om Örebro SK och svenska landslaget i fotboll.

– Han kontaktade mig i samband med att han höll på med landslagsboken. Christer sökte en laguppställning från 1962 och undrade om jag hade programmet från januariturnén i Thailand det året.

Både Anders och Christer är med i något som heter SFS, Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker. Föreningen bildades 1983 och ger ut en medlemstidning, Bolletinen, som utkommer med fyra nummer per år.

Dessutom har man gett ut flera böcker om allsvenskan, som handlar om vissa år på 1940-talet.

Som kund hos Anders stod Bo Bergforsen, som åkt ända från Huskvarna.

– Jag kan ändå stoltsera med att jag haft alla 1702 Alfabilder som någonsin kommit ut. När jag upptäckte att man till och med kunde få 1 500 kronor för en enda bild så började jag sälja av. Mina barn var ändå inte intresserade av att ta över.

Det visade sig att Bo ofta varit i Örebro, eftersom hans syster bor där, och hans syskonbarn finns i Vintrosa.

På tal om Alfabilder så kunde man hitta både Orvar Bergmark, Olle Sääw, Gunnar Ring och Gunnar Burström för tio kronor stycket. Alfabilderna såldes alltså från 1949 tillsammans med tablettaskar.

Vid ett annat bord kunde man hitta dess föregångare. Redan under 1920- och 30-talen hade chokladtillverkare anammat den stora marknadsföringsidén med samlarbilder, tillsammans med chokladbitar.

Där fanns både Cloetta- och Maraboubilder, inte bara på sportfolk, utan även på filmstjärnor.

Något annat stort som började publiceras på 1940-talet var tidningarna Rekord-Magasinet och All-Sport. Dessa fanns förstås till salu och de äldsta betingade ett pris på 20 – 25 kronor stycket, medan 60-talsnumren var billigare, 15 kronor.

En kille som gick runt och letade Zlatan-prylar var Stefan Tolinsson, som åkt ända från Göteborg.

– Jag har hittat några vykort med honom på, plus några tidningar. Bland annat kort från Svenska Fotbollförbundet inför varje års utdelning av Guldbollen.

Stefan samlar även allt som rör Ingo, det vill säga Ingemar Johansson. Av honom finns det mer material, eftersom han var stor omslagspojke både i Rekord-Magasinet och All-Sport.

– Jag anordnar en liknande sportsamlarmässa i Göteborg varje år till allhelgonahelgen, upplyste Stefan.

Marknadsgeneralen för Stockholmsmässan, Mats Taxén, var nöjd med dagen. Ett sådant här arrangemang innebär även nya kontakter och Mats känner redan mycket sportfolk efter alla sina journalistår.

– Jag har arbetat på TT, TV- och radio-sporten, där jag var chef. Jag har anställt många sportreportar och kommentatorer under årens lopp.

Av de med länsanknytning nämnde han Ralf Edström och Mats Dahlberg.