Det råder brist på trä-pellets

Det råder brist på träpellets, eller bränslepellets, som det också kallas.
Textstorlek:

Köldknäppen de sista veckorna har gjort att den enda större tillverkaren av bränslepellets i länet har slut i lagren. Man uppger råvarubrist som skäl till att lagren nu sinat.

Läs även: Fortsatt brist på pellets

Trots att kylan ingalunda varit särskit extrem är det slut på pellets i princip över allt. Det går inte att beställa. Varuhusen som ofta har pellets i säckar att sälja, har också slut. Länsposten har frågat på flertalet större varuhus, alla har samma svar, ”allt är slut, tomt!” blir svaret.

Privatpersoner med pelletspanna har drabbats, men också större fastighetsägare. På Kävesta Folkhögskola exempelvis tvingas man inom några dagar gå över och elda olja. Pellets har blivit ett ganska vanligt sätt att värma exempelvis hyresfastigheter och skolor där det inte finns fjärrvärmenät.

Laxåpellets , som är länets enda större pelletstillverkare utlovar på sin hemsida leverans av pellets inom 10-15 arbetsdagar.

Jakob Lindé som säljer Laxå-pellets lokalt i Pålsboda med omnejd är inte riktigt lika hoppfull.

– Det har varit kallt för länge nu. Men jag är rätt säker på att innan första april fungerar pelletsleveranserna som vanligt igen.

Laxåpellets anger råvarubrist i kombination med de senaste veckornas köldperiod som orsak till bristen på pellets. Det blöta hösten och den blöta inledningen på vintern gjorde att det inte gick att köra i skogen med skogsmaskiner på många platser. Det gjorde att avverkningstakten i stora delar av landet bromsade in.  Det har gjort att sågverken, som Laxåpellets köper sin  råvara av, helt enkelt inte haft produktion nog för att kunna leverera den flis och det sågspån som pelletsfabriken omvandlar till bränslepellets. Sedan kom köldknäppen och förvärrade läget. Den skog man hunnit hugga sedan det blev kallt har helt enkelt inte hunnit fram till pelletsfabriken.

Läs även: Fortsatt brist på pellets