Bokrea i en bransch med stor konkurrens

Textstorlek:

Snåla, snåla och snåla. En verklighet för överlevnad om man driver bokhandel, en bransch som blivit allt tuffare. Kvar i Sydnärke finns två traditionella bokhandelsbutiker och båda drivs av samma ägarpar.

En liten kort summering om ägarförhållandet är att Ulrika Borg 1989 började som bokhandlare i Askersund. Två år senare kom Lena Dahlqvist in i företaget som kompanjon och de båda tog sedan 2011 över som bokhandlare i Kumla.

Tillsammans driver de alltså nu de enda två återstående bokhandlarna i Sydnärke och de ingår i kedjan Ugglan i Sverige AB, därav butiksnamnet Ugglan.

– Konceptet Ugglan är en frivilligkedja där vi äger vår egen del, men ligger under samma paraply, förklarar Ulrika Borg.

Paraplyorganisationen Ugglan samlar dels bokköpen så medlemsbutikerna får bra villkor, men arbetar också för gemensamma subventioner gällande exempelvis kataloger, butiksmaterial och skyltar.

När det gäller butiken i Askersund så kommer den således att fira 30-års jubileum nästa år, tänk vad tiden går konstaterar Ulrika.

Receptet för överlevnad är enligt henne att snåla, snåla, snåla:

– Alltså att hela tiden se över omkostnaderna med bland annat lagerstyrning, påpekar hon.

Konkurrensen inom bokbranschen har hårdnat, både genom internethandeln och konkurrerande affärskedjor med böcker i sortimentet.

– Störst konkurrens är ju nätet och i Kumla finns ju konkurrenter på närmre håll än i Askersund. Inte minst med närheten till Örebro.

Lite annorlunda ser det ut i sjöstaden Askersund:

– Här i Askersund har vi inte som i Kumla någon stor affärskedja att konkurrera med. Vi märker också en stor köptrohet i Askersund och vi känner kunderna mer personligt, och det är ju tack vare den personliga servicen som vi överlever, konstaterar Ulrika.

För Askersundsbutiken är det även viktigt att sommarsäsongen blir bra med många tillresta sommarbesökare.

Men en komplett traditionell bokhandel innehåller inte bara böcker.

Där ska även finnas alla andra pappers- och tillbehörsprodukter för såväl företag som privatpersoner.

Butikerna har därför också i hyllorna ett brett utbud av kontorsmaterial i alla dess former.

– Eftersom vi säljer mindre av böcker har just den delen med kontorsmaterial blivit ännu viktigare att lagerhålla och det känns på det viset mer som en riktig bokhandel, menar Ulrika.

Nu är bokrean i full gång och det märks i de båda butikerna i Sydnärke.

– Första dagen är det alltid några som står på tomgång och väntar när vi öppnar klockan sju, berättar expediten Terése Lindskog, lite av bokhandelns ansikte utåt i Askersund.

Med tanke på den senaste tidens mycket snöande och bister kyla så har det ändå varit en bra start på rean, tycker Terése.

De medlemserbjudande som fanns inför rean har sålt bra. I övrigt är intresset bland bokälskarna att fynda barnböcker, deckare, romaner och biografier.

Kunden Vivi-Ann Nilshamre är på jakt efter barnböcker och hon lovordar den lokala bokhandeln i Askersund:

– Ja Gud, så klart det är bra med en bokhandel här, den måste vi värna om. Min man handlar mycket här, berättar hon.

Kurt Sahl från Tullinge har sommarhus i Tiveden och passade på att besöka bokhandeln under första reaveckan.

– Det är bra med en bokhandel, den försöker jag gynna vid mina besök i stan. Jag läser alla sorters deckare och brukar passa på att handla under bokrean.

Bokhandlarbranschen har det tufft enligt Ulrika Borg:

– Vi satsar vidare i båda butikerna, lovar Ulrika som väl nu får ladda för ett dubbeljubileum nästa år. Bokhandeln i Askersund 30 år, och hon själv ska fylla ”mitt i livet” då.