Par

Textstorlek:

De flesta par eller duos verkar inte riktigt bilda par i traditionell mening som om vi tänker att de har saker gemensamt och kommer att hålla ihop för evigt. De flesta par bygger sitt partnerskap på olikheter istället, till och med verkar det vara en förutsättning för partnerskapets kemi. Kanske är ett par några som istället kompletterar varandra och där 1+1 oftare blir 3 än 2.

Det sägs att motsatser dras till varandra och vad gäller många par är det nog så. Vi verkar längta och söka efter något vi själva saknar, omedvetet förmodligen, och i de flesta fall verkar det fungera. Jag själv är bland annat usel på att laga mat och gillar att äta medan min partner gillar matlagning och lagar fantastisk mat. När jag tänker efter känner jag få par där båda gillar matlagning eller helt och fullt samma saker. I alla fall så är det så att väldigt många håller ihop länge och en del par varar för evigt i sin parrelation förmodligen då båda är lyhörda för varandra och respekterar varandras kunskaper utan att för den skull konkurrera med sin partner.

Svart och Vitt är varandras motpoler på ett tydligt sätt men en gråskala smyger sig försiktigt in och trasslar till det för par både i vardagen och mer bokstavligt för par på äldre dagar. Andra par som har ett knepigt förhållande till varandra är Tom och Jerry där den retfulle tecknade lille musen driver sin kattkompis till vansinne. Helan och Halvan å andra sidan var lika klumpiga och godtrogna, men de var varandras kroppsliga motsatser istället. Något som de ofta använde i sin slap-stickkomik. Duos som utifrån namnen skulle kunna vara motsatspar är Västkustsallad och Östersjöalger, Farvatten och Modersmjölk men också Mangrant och Kvinnogrant. Nu är dessa inte par, men skulle kunna vara det.

Ett strävsamt par är naturligtvis sol och måne. Ett parförhållande som funnits sedan tidens begynnelse. Paret som gett och ger upphov till liv på vår planet och som inspirerat så många till så mycket inom kultur och vetenskap. Dessa två reglerar allt från livets förutsättningar och oceaners vattenstånd till kvinnors temperament, ett stort ansvar som våra himlakroppar tar! Den kinesiska varianten är Yin och Yang som också bland annat symboliserar sol respektive måne. Dessa två står också för manligt och kvinnligt där vi i västvärlden använder oss av Venus för kvinnor och Mars för män. Ett många gånger använt koncept för att beskriva olikheterna mellan könen och ibland hur svårt könen har att förstå och respektera varandra. Himlakroppar med olika omloppsbanor som aldrig krockar, i motsats till manligt och kvinnligt då förstås.

  Nu när könsrollerna så sakteliga är på väg att förändras och vetenskapen hjälper oss identifiera ytterligare könstillhörigheter så verkar sakernas tillstånd bli mer komplexa och inte så svarta och vita längre och en gråskala breder ut sig även här till mångas glädje. Detta medan andra förfasar sig över tingens ordning och åkallar bättre tider för förr var det ju alltid bättre. Ju förr desto bättre.