Opinionsundersökningar, #metoo och sverigedemokrater

Textstorlek:

Moderaterna har äntligen börjat klättra uppåt i väljarbarometrarna efter partiledarbyte. Inte för att jag är moderat, men jag tycker att det är bra för att få en del att inse att M är bättre än SD i alla frågor. Jag unnar M att höja sina siffror på bekostnad av SD. Samtidigt undrar jag lite varför man, även jag, tycker bättre om Kristersson än Kinberg Batra. För inte har M ändrat sin politik på några veckor. Någon sa att Kristersson är precis likadan som Kinberg Batra men han svamlar bättre. Det tror jag på. Jag hörde honom på radion och tyckte han verkade redig och trevlig och det tyckte jag nog aldrig om Kinberg Batra. Hon var lite stelare och mera negativ. Tyvärr tror jag också att många, (även jag) bedömer en kvinna hårdare och innerst inne tycker att det är tryggare med en man som partiledare.

Men äntligen sjunker SD i barometrarna och jag hoppas det sjunker än mer efter deras katastrofala landsdagar. Fast dom verkar ju kunna ha hur många knäppskallar som helst i sitt parti och ändå få högt väljarstöd.

”Det hoppar lite upp och ner och just nu går det ner. Är det så konstigt?” frågar sig Jimmie Åkesson i sitt tal från landsmötet. Ja, det är konstigt. SD har 4 politiska vildar i riksdagen just nu och det kan bli fler. Nummer ett är Åkessons svärmor Margareta Larsson, som efter sitt avhopp 2015 var frånvarande från samtliga voteringar i riksdagen i ett års tid. Nummer två är Anna Hagwall, som tyckte att kvinnor i våldsamma relationer gnäller för mycket, nummer tre är Hanna Wigh som hoppade av efter ett sexövergrepp av en manlig kollega. Den fjärde är Pavel Gamov, som åkte ut bara för ett par veckor sedan efter en Rysslandsresa. Har ni missat det reportaget i den digitala tidningen Nyheter idag så måste ni bara googla fram det, det var stor underhållning och samtidigt väldigt beklämmande att läsa om riksdagsmannen som förvandlas till en fyllekåt tonåring när han ska representera Sverige utomlands. Den manliga kollegan till Hanna Wigh är den femte personen som kan bli politisk vilde. Nummer sex är läskiga Kent Ekeroth, som får sin dom om misshandel precis i dagarna. SD-aren Anders Forsberg hoppade av riksdagen och dömdes till fängelse dagen efter. SD leder också klart vågen av vildar bland kommunerna ute i landet, mest på grund av uteslutningar av ledamöter. Borås till exempel, har fem politiska f.d. SD-vildar i kommunfullmäktige. Flera av dom här personerna har likheter med Donald Trump i mina ögon. Däremot är Jimmie Åkesson är ett retoriskt geni jämfört med Trump, som bara klarar av att tala i one-liners typ: Ingen president har varit lika populär i Asien som jag.

Och så Martin Strid. Enough said.

Även denna gång några ord om #metoo-kampanjen. Tydligen har många karlar problem nu för de törs inte flörta med kvinnor längre. Jag har faktiskt träffat några som har sagt så. Men jag vägrar tro att karlar måste klämma tjejer på brösten eller rumpan när de flörtar. Eller skicka en bild på sin snopp som del av flörten. De borde ha lärt sig för länge sen att just dom raggningsteknikerna inte fungerar särskilt bra. Det räcker med att vara trevlig och uppmärksam och kanske även lite skojsam och käck, för att använda samma språk som Gustaf Fröding.

Titti Hansson