Evas hobby bär frukt

Eva Sääv kommer i oktober att flytta in både sin tapetserarverkstad och förädlingen av bär och frukter i gamla posthuset på Stöökagatan. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Eva Sääv lever för att ta vara på, och användas av, bär och frukter. På lördag deltar hon på mat- och skördefesten vid hotellet. Senare bär det av till Umeå för direktsänd tv.

Annons:

Föreningen, Förändra Askersund, välkomnar åter lokala odlare, restauratörer, matkreatörer och andra producenter av mat eller dryck till mat- och skördefesten som hålls vid Hotell Norra Vättern på lördag.

En av lokalprocucenterna som kommer att finnas på plats är Eva Sääv.

– Jag har alltid gillat att hålla på med mat, och att ta vara på bär och frukt. Jag skördar hemma förstås, men tar också hand om sånt som andra inte hinner med att plocka av, berättar hon.

Parallellt med att koka sylt, saft, marmelader, glögg och geléer så driver hon en tapetserarverkstad.

– Det handlar lite om samma sak. Att ta vara på det som finns och ge det ett nytt liv så det ska leva vidare, menar Eva.

Men vi stannar upp vid höstens tilgångar, bär och frukter.

Ett området som hon testar efter både gamla och nya recept, men även efter så att säga, egna idéer.

– Jag gör småskaligt och använder pektinrika frukter och bär för att få rätt konsistens, förklarar hon.

Pektin är det samma som ett naturligt innehåll av viss mängd syra och geléämne som gör dem utmärkta till sylt och marmelad.

Fylls i varma burkar som hon vänder upp och ner och de blir pastoriserade utan konserveringsmedel.

Allt låter som en hel vetenskap, men genom att testa sig fram har hon funnit oanade möjligheter till smaksättningar.

Just i dagarna har hon tagit fram en riktigt speciell produkt, än så länge hemlig, med vilken hon ska delta i två olika tävlingar. En av dem är, ”Matverk Närke”.

Chutney, en kryddad sylt passande till mat, är en annan specialitet liksom hennes glögg av aroniabär.

– Glöggen gjorde jag förra året och den blev väldigt populär. Den ska jag köra även i år, säger hon.

Förvaringen av vissa bär är heller inget problem:

– En del bär, exempelvis aronia och rönnbär blir bättre efter att ha varit frysta, konstaterar Eva.

Hon tycker det är spännande och roligt att ställas inför nya utmaningar. En sådan var förstås glöggen.

– Jag är jättenöjd med min aroniaglögg. Dessutom torkar jag dessa bär som då blir som russin och används bland annat i surdegsbröd.

På marknaden i Askersund kommer hon att saluföra en hel del chutney, marmelad och gelé. Produkter som givetvis är lite anpassade till höstens rätter. Varför inte rönnbärsgelé till viltköttet, tipsar hon.

Nu har även intresset för hennes produkter och tankar nått så långt upp i landet som till Umeå.

Eva har tackat ja till en inbjudan att delta i SVT:s program Go kväll som sänds från Umeå.

Vill ni se Eva och höra henne berätta mer kring bär och frukter så kan vi avslöja att programmet sänds torsdagen den 15 september.

Annons: