Att röra om i grytan

Textstorlek:

När Ny Demokrati plötsligt dök upp i politiken och direkt tog sig in i riksdagen, så var det omskakande för det politiska livet i vårt land. Ny Demokrati åkte ur riksdagen lika snabbt som det kommit in, vid första möjliga tillfälle, alltså vid nästa val. Partiet var inte som andra partier. De gjorde politiken till en komisk fars.

Greven Wachtmeister och betjänten Bert Karlsson åkte landet runt och staplade ölbackar, svårare än så var inte det där med politik.

De drog mycket publik, Club 700 i Örebro var proppfullt när de kom dit.

Varför drog de så mycket folk, hur kunde de ta sig in i riksdagen? Jag tror att för många som applåderade dem var det enkelt. En kommunpolitiker, från ett borgerligt parti, uttryckte det så här: ” De rör i alla fall om lite”. Och det var för henne positivt. Då finns det anledning att fråga sig om det är det som politik skall vara, att röra om lite.

Det säger sig självt att om du skall röra om i grytan riktigt ordentligt, så måste svängarna tas ut. Då är det inte korrekt beskrivning av verkligheten som gäller. Det måste till annat för att röra om.

Ny Demokratis saga blev kort och partiets tid i riksdagen kantades av skandaler av många slag, men de röstades in i full demokratisk ordning.

Ny demokrati var folkförförare eller populistiskt som det kallas med andra ord. Det blev med tiden många av det slaget. Personer, som plötsligt dyker upp och drar till sig uppmärksamhet.

Donald Trump är vår tids skräckexempel. Det är väl nu klart att han blir republikanernas president kandidat och i en del opinionsmätningar når han ända fram till presidentposten i Via Huset.

Donald Trump överträffar alltså Wachtmeister och Bert Karlsson många gånger om i den politiska kampen. Varför är han så framgångsrik? Inte är det för att han presenterar kloka förslag. Hans slogan är att göra Amerika starkt igen. Förslag har han. Ett är att bygga en mur längs hela gränsen mot Mexiko för att stoppa den illegala invandringen till USA.

Det är ju inte unikt i världen idag. Det gör flera länder i Östeuropa. Nu är det så att gränsen mellan Mexiko och USA är oerhört lång och på många ställen mycket svår att bygga. Det skulle också kosta oerhört mycket, men det är inget problem för Trump. Det blir ingen kostnad för skattebetalarna i USA. Den skall nämligen Mexiko få bygga.

Det borde räcka med bara detta förslag för att Trump skulle falla som en sten i opinionen, men det gör det inte. Varför avskräcks inte väljarna?

Jag tror att förklaringen är så enkel, som att många väljare vill ha något nytt och annorlunda. De tror egentligen inte på budskapet, men de nöjer sig med att Trump i alla fall rör om i grytan. De är negativa till politiken och alla traditionella politiker och Trump är ju inte politiker, han är affärsman.

Eftersom han inte är politiker behöver han inte ha realistiska förslag.

När Trump kastade sig in i kampen för att bli USA:s president var det knappast någon som tog honom på allvar. Först sa man att han inte kan bli republikanernas kandidat. Sedan sade man att har i alla fall ingen chans att bli president. Nu är man inte så säker på det heller.

Gerhard Olsson